Surse noi de profit pentru afacerea dvs.

prin intermediul unor sondaje online

Daca sunteti deja un om de afaceri probabil ca stiti ca a va asculta clientii este un lucru esential.
Cel mai bun mod prin care va puteti cunoaste clientii si dorintele lor profunde este prin intermediul unui sondaj de opinie. Un sondaj realizat intr-un mod profesionist poate fi un mijloc puternic in atragerea atentiei clientilor. Veti afla astfel ce cred despre compania, produsele si serviciile dumneavoastra, informatii vitale atunci cand vorbim despre un profit din ce in ce mai mare.
Dupa ce veti afla interesele, preocuparile, valorile si stilul de viata al clientilor veti putea folosi aceasta experienta in imbunatatirea ofertei dumneavoastra.

Totodata, va veti putea rescrie scrisoarea de vanzare astfel incat, ea sa atraga mai multe persoane interesate. Veti descoperi astfel noi grupuri de clienti, destul de mici, dar care sunt ignorate sde catre companiile mai mari. Prin urmare, veti castiga noi surse de profit.
Descoperiti ceea ce le face placere clientilor si puneti in practica aceste lucruri cat mai repede.

Nu oricine stie sa scrie si sa realizeze sondaje. Intrebarile trebuie scrise foarte atent pentru a evita prejudecatile celor care fac subiectul sondajului. Problemele legate de forma de prezentare trebuie clarificate dinainte de a scrie sondajul. Spun asta deoarece va vor influenta modul de redactare a intrebarilor.
Aspectele privind modul de distribuire a sondajului trebuie sa fie clarificate pentru a evita capacanele inselatoare si de obicei costisitoare.

Va voi prezenta in continuare 5 pasi simpli, dar esentiali, in realizarea si distribuirea propriului dumneavoastra sondaj, bineinteles fara prea multe costuri, fara capcane si desigur cu sanse de reusita.

Pasul 1 – Definirea obiectivului

Inainte de a va realiza sondajul este important sa acordati timp definirii obiectivelor – ce anume urmariti sa descoperiti prin acest sondaj? Vreti sa:

 • sa invatati ce anume cred clientii despre produsele si serviciile dumneavoastra;
 • sa aflati ce anume cred vizitatorii siteului dumneavoastra despre acesta;
 • sa descoperiti daca abonatii dumneavoastra la buletinele de stiri sunt satisfacuti de informatiile pe care le oferiti;
 • sa descoperiti ce nemultumiri au in legatura cu oferta dumneavoastra;
 • sa cautati ce anume doreste piata si sa vedeti daca produsul dumneavoastra va avea succes sau va fi un mare esec…

Oricare ar fi obiectivul dumneavoastra trebuie sa vi-l definiti foarte bine de la inceput pentru ca el va va marca fiecare pas in realizarea sondajului si in distribuirea lui.
Asadar odata ce v-ati definit telurile va deveni evidenta si tinta sondajului: fie clientii propriu-zisi, fie abonatii la stirile dumneavoastra, fie vizitatorii siteului etc.

Odata ce ati decis pe cine veti chestiona, modul in care o veti face va deveni eveident. Daca va intervievati vizitatorii siteului atunci sondajul ar putea aparea ca o fereastra care apare automat la accesarea siteului. Daca tinta dumneavoastra o reprezinta clientii atunci le puteti trimite sondajul intr-un mesaj. Oricare ar fi scopul sondajului, oricare ar fi intrebarile sau modul de strangere a datelor, prin definirea obiectivelor si realizarea cu atentie a sondajelor veti economisi foarte mult timp si multi bani.
In plus, rezultatele va vor oferi informatiile necesare pentru strategia dumneavoastra de marketing si va vor creste profitul.

Pasul 2 – Scrieti intrebari eficiente

Intrebarile pe care le veti utiliza in sondaj  vor determina acuratetea raspunsurilor, prin urmare acordati mare atentie la ceea ce intrebati si cum intrebati. Intrebarile scurte si neclare se pot dovedi inutile, iar participantii isi pot pierde interesul si pot renunta la sondaj.
Tineti cont de anumite aspecte in realizarea intrebarilor:

 • intrebarile sa fie scurte si la obiect (folosind un limbaj comun  si evitand jargonul si abrevierile, veti avea sanse mai mari ca cei intervievati sa completeze sondajul)
 • evitati intrebarile cu raspunsuri ipotetice;
 • evitati intrebarile care influenteaza subiectii sondajului;
 • evitati intrebarile care au un raspuns cu caracter personal, intim;
 • limitati numarul intrebarilor cu un raspuns detaliat, pentru ca s-ar putea sa nu-l primiti.
  Cel mai bine este sa folositi intrebari cu variante, deoarece sunt mai practice.

Cel mai important este sa evitati intrebarile numeroase. Nu puneti in sondaj tot ceea ce va trece prin cap. Nu trebuie sa stiti care este culoare preferata a subiectului sau cum il cheama pe cainele acestuia. Cu cat este mai scurt sondajul, cu atat este mai eficient. Mai multe sondaje inseamna mai multe  raspunsuri, deci mai multe informatii.

Pasul 3 – Organizarea sondajului

Modul in care va organizati sondajul si asezati fiecare intrebare la locul ei va avea consecinte mari asupra raspunsurilor primite. Aveti grija la aceste aspecte daca vreti ca sondajul sa fie rezolvat in intregime.

Proiectarea intrebarilor

Maniera in care va proiectati intrebarile trebuie sa tina cont de cum va fi distribuit sondajul. Daca sondajul va fi trimis printr-un mesaj, va trebui sa fiti mai restrictiv in legatura cu tipul de intrebari pe care le veti adresa. Daca sondajul va fi unul pe site, atunci puteti apela efecte grafice. Intrebarile cu alegere multipla/variante: dupa cum am mentionat deja, este bine sa folositi astfel de intrebari pentru a nu-i plictisi pe subiecti. Este bine sa introduceti macar trei variante de rasspuns cu posibilitatea de argumentare.

Ordinea intrebarilor

Intrebarile la care doriti neaparat un raspuns ar trebui asezate cat mai aproape de inceputul sondajului. Nu este bine sa incepeti cu intrebari foarte grele, nivelul de dificultate  trebuie sa fie ascendent; iar intrebarile la care nu vreti neaparat un raspuns pot fi plasate spre sfarsitul sondajului. In felul, acesta daca cei chestionati nu completeaza tot sondajul veti avea raspunsurile la intrebarile care va intreseaza cel mai mult. Puneti intrebarile intr-o ordine logica. Asa cum un text este structurat pentru a fi citi mai usor, tot asa trebuie sa fie si un chestionar. Sarind de la o problema la alta veti crea confuzie si chestionarul nu va avea succes.

Pasul 4 – Modalitatea de distributie

Aveti 3 posibilitati de distribuire a sondajului:

 1. trimiteti sondajul intr-un mesaj electronic. Acesta este cea mai ieftina varianta, bineinteles, in conditiile in care aveti o lista cu adrese de mail opt-in. Va puteti realiza sondajul in cateva ore, trimite in cateva minute si primi raspunsuri in continuu. Daca aveti cateva sute de clienti si intre 10 si 15 intrebari, atunci un mesaj este cel mai eficient. Daca aveti un grup mai mare de subiecti, ar fi bine sa introduceti sondajul pe un site
 2. Adaugati sondajul pe siteul dumneavoastra
  Avantajele realizarii unui sondaj pe site sunt foarte multe. Puteti apela la o grafica imbunatatita, iar raspunsurile sunt primite direct si nu mai trebuie trimise de cei chestionati. Din nefericire, realizarea unui sondaj pe siteul dumnevoastra va va costa ceva bani, asta daca nu aveti calitati de programator. Realizarea propriului sondaj, inregistrarea rezultatelor, stocarea lor si utilizarea informatiilor este o mare sarcina.
 3. Gazduiti sondajul dumneavoastra pe alte siteuri
  Puteti apela la cea de-a treia posibilitate daca doriti raspunsuri de la mii de oameni. Eu recomand aceasta varianta pentru ca beneficiile ei sunt foarte mari. In functie de cei la ale caror siteuri veti apela, veti trimite sondajul intr-un singur document Word sau vi-l veti proiecta chiar dumneavoastra. Oricum siteurile care se ocupa de astfel de sondaje ofera o multime de efecte vizuale.
  Avand in vedere ca aceste siteuri se ocupa doar cu asa ceva ele vor sti cel mai bine cum sa va promoveze sondajul.

 

Pasul 5 – Cum sa-i convingeti sa participe la sondaj?

Odata ce ati pornit sondajul trebuie sa depuneti tot efortul in convingerea clientilor si vizitatorilor siteului dumneavoastra pentru a participa la sondaje.
Iata cateva sugestii pentru a avea cat mai multi participanti:

 1. oferiti-le un cadou sau realizati un concurs, astfel incat toti participantii la sondaj sa fie introdusi intr-o tombola. Aceasta strategie va va creste numarul de participanti cu cel putin 20% ;
 2. anuntati-va participantii ca toate raspunsurile vor fi tinute in secret si vor fi cunoscute doar de dumneavoastra;
  spuneti-le ca doriti opiniile lor sincere fie ca sunt bune, fie ca sunt rele;
 3. in cazul in care participantii doresc, oferiti-le datele dumneavoastra de contact;
 4. incheiati sondajul cu un “Multumesc” si pentru ca participantii sa stie ca raspunsul lor a ajuns incheiati prin a le spune detalii referitoare la concurs.

Acesti pasi simpli, dar eficienti au un impact important asupra participantilor, iar acestia va vor raspunde cu mai mare atentie. Amintiti-va sa le oferiti participantilor un premiu, o recompensa pentru serviciul adus. In fond, prin informatiile oferite si ei v-au adus un mare serviciu.

In concluzie, inainte de a lansa sondajul la o scara mare, realizati un mic test cu cativa participanti pentru a fi sigur ca intrebarile sunt corecte, usor de inteles si nu deranjeaza pe nimeni.

Daca aveti greseli de exprimare sau de asezare in pagina, modificati-le inainte de a le trimite tuturor.Odata ce rezultatele sondajului au ajuns la dumneavoastra nu le aruncati printr-un sertar al biroului, ci folositi-le si perfectionati-va afacerile.

Micile schimbari in scrisoarea de vanzare, in sistemul de comanda si livrare sau in designul siteului dumneavoastra pot face o mare diferenta in afacerile pe care le desfasurati.

Asadar, folositi toate aceste informatii pentru a prospera, pentru a evolua, pentru a fi si a va mentine in top