Cum sa alegi si sa cumperi un
Nume de domeniu potrivit pentru alegerea ta?

 

nume de domeniuAsa cum stiti deja, ca sa ajungeti la paginile unui site web trebuie sa cunoasteti adresa la care se afla paginile web.

Sau mai bine zis URL-ul respectivelor pagini web. Nu confundati URL-ul cu numele de domeniu intrucat sunt lucruri diferite.

Daca ati fost atent, atunci cand navigati pe internet browser-ul web afisează in permanenţă adresa paginii pe care o vizitaţi (URL).
De cele mai multe ori aceasta este o expresie care arata cam asa:

http://www.nume_de_domeniu.ro/director/nume_de_pagina.ext

Daca ar fi sa analizam aceasta insiruire de litere si semne de punctuatie am putea sa delimitam urmatoarele grupuri:

  1. http:// si www. reprezinta o modalitate de acces la pagina web respectiva. Practic browserului i se indica faptul ca se doreste sa se acceseze o pagina web prin potocolul de comunicatie HTTP (hyper-text-transfer-protocol), adica protocolul utilizat indeosebi pentru accesul la paginile web ale unui site
  2. numele de domeniu reprezinta o adresă “literară” a site-ului web. Aceasta este o combinatie unica de litere, cifre si semne de punctuatie care localizeaza in mod unic un site web. Acesta, împreuna cu tipul de nume de domeniu prezentat la punctul 3) vor fi detaliate in continuare.
  3. Notaţia .ro determina apartenenta numelui de domeniu de mai sus la un anumit grup de resurse web care au de obicei anumite caracteristici comune, cum ar fi limba in care sunt prezentate informatiile (cum este si cazul .ro), sau genul de informatii care sunt prezentate, indiferent de limba (cum este cazul domeniilor .com, .info, .org, .net, .eu, etc)
  4. Numele directoarelor si apoi numele paginii care urmeaza dupa numele de domeniu tin de structura interna a site-ului si nu au mare importanta pentru utilizatori (insa au pentru motoarele de cautare)
  5. .ext reprezinta extensia. Poate fi .html, .php, .swf, etc. in functie de programul folosit pentru crearea paginilor web

 

In exemplul urmator puteti vedea elementele unei adrese de pagină (URL)

http://terapii-naturiste.com/remedii_naturiste/remedii_naturiste.htm

http://  este protocolul de comunicatie folosit
terapii-naturiste.com  este numele de domeniu unde sunt memorate paginile
remedii_naturiste  este numele subdirectorului

remedii_naturiste este numele paginii web

.htm este extensia (fisierul a fost creat cu Dreamweaver)

 

Ce este numele de domeniu?

Nume domeniu 1Asadar, pentru ca situl web să capete o identitate online, va trebui să vă alegeţi un nume de domeniu. Acesta este de fapt o adresă, înregistrată oficial, cu ajutorul căreia surferii pot localiza uşor un anumit sit web. Ceea ce înseamnă că situl respectiv va fi găsit uşor prin simpla introducere in casuţa browserului a numelui de domeniu ales.

Fiind practic un nume format din litere cifre si cateva semne de punctuatie, numele de domeniu este usor de memorat si de folosit de catre operatorii umani. Acesta este rolul sau principal, de a asigura o metoda de acces la o anumita resursa web, in speţă un site web. Trebuie sa stiti ca pentru un calculator, numele de domeniu nu inseamna nimic.
Pentru a va afisa continutul unui site web, calculatorul are nevoie de o adresa formata dintr-o insiruire de numere, cunoscuta sub denumirea de adresa IP.

Cu traducerea numelor de domenii in adrese IP se ocupa niste calculatoare specializate in astfel de “traduceri” numite servere DNS (Domain Name Service).

De fiecare data cand dvs. accesati o pagina web de pe internet, calculatorul dvs. trimite cererea de afisare a paginii catre alt calculator, acesta mai departe la altul, pana cand intr-un final cererea ajunge chiar la serverul unde este gazduit site-ul web respectiv, acesta cauta pagina web ceruta si o transmite inapoi tot printr-un lant de calculatoare inapoi la dvs.

Serverele DNS cunosc unde se afla gazduit numele de domeniu cautat si transmit  mai departe cererea dvs. insotita de adresa IP asociata numelui de domeniu solicitat.

De multe ori numele de domeniu se identifică cu numele unei companii comerciale.
Astfel, dacă cineva vrea să caute pe Internet mai multe informatii referitoare la Firma X, va tasta in mod aproape intuitiv, www.firmaX.com .

 

Cum se cumpara un nume de domeniu pentru un site web?

 

Nume domeniu 2Practic numele de domenii se cumpara.
Prin achizitionarea unui  nume de domeniu deveniti pentru o perioada de timp proprietarul de drept al acelui nume de domeniu. De gestionarea acestor nume de domenii se ocupa o organizatie creata special in acest scop numita ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

 

Aceasta organizatie a acreditat un numar de reselleri (revanzatori) de terminatii de nume de domenii (cum este si .ro). De la acesti reselleri va trebui sa cumparati numele de domeniu pentru site-ul dvs. web. Practic ICANN a alocat fiecarei tari recunoscute oficial dreptul de a gestiona printr-o organizatie guvernamentala proprie toate numele de domenii regionale specifice tarii respective.

 

In plus, au fost create un numar de 21 de terminatii de nume de domeniu generice care pot fi achizitionate prin intermediul resellerilor acreditati de ICANN. Printre aceste terminatii de nume de domenii generice, cele mai cunoscute  sunt .com, .org, .info, .net, .eu etc

 

Cum alegem un nume + terminatie

 

Practic, dvs. trebuie sa gasiti o combinatie intre un nume de domeniu si o terminatie de nume de domeniu care sa nu fie “luata” de altcineva. Exista site-uri web specializate care va ajuta la cautarea numelor de domeniu disponibile.

 

Vanzarea numelor de domenii a devenit, mai ales in SUA, o afacere uriaşa in care sunt implicate sume totale imense, de ordinul miliardelor de dolari. Deoarece numele de domeniu sunt unice, se organizează chiar licitaţii internaţionale pentru adjudecarea lor.  Astfel, pentru www.business.com s-au plătit 7,5 milioane de dolari, pentru www.loans.com (loans=imprumuturi ) s-au platit 3 milioane de dolari , iar www.bingo.com s-a vandut cu un milion de dolari . Aşa cum se observă, numele de firme, localităţi, cuvintele care evocă un anumit tip de afacere sau chiar cuvinte des folosite sunt luate în calcul.

 

Aceasta inseamna că practic, orice combinaţie de litere care poate forma un cuvant a fost deja inregistrată, iar numele de domeniu respectiv se afla in posesia cuiva. Acest lucru a dus la crearea de noi domenii principale, ca de exemplu .eu pentru companiile din Uniunea Europeana.

 

Nume de domeniu propriu

 

Nume domeniu 3Daca vreţi să începeţi o afacere pe Internet, este obligatoriu să aveţi propriul nume de domeniu. Ar fi ideal ca acesta sa fie de forma www.nume_firma.com sau blog

 

Acest lucru este foarte important pentru imaginea firmei şi pentru ca vizitatorii să poată să vă găsescă uşor in spaţiul virtual. Un alt avantaj al deţinerii unui nume de domeniu propriu, îl constituie posibilitatea creării de subdomenii în cadrul lui, ca de exemplu: www.produse.nume_firma.com .

 

Oricine işi poate cumpăra un nume de domeniu. Pentru a evita insă surprizele neplacute, este bine sa faceţi o listă cu 5 sau 10 nume de domeniu care vi se par acceptabile şi apoi să verificaţi dacă ele mai sunt incă disponibile. Acest lucru se poate face accesand baza de date Internic’S Whois (Network Solutions)
http://www.networksolutions/cgi-bin/whois/whois

 

In cateva secunde veţi afla dacă numele de domenii alese mai sunt disponibile.
Dupa ce v-ati hotarat asupra unui nume de domeniu disponibil, puteti să vă înregistraţi online in cateva minute. Taxa de inregistrare este de 70 USD pentru primii doi ani şi in continuare 35USD/an .

 

In Romania, înregistrarea unui nume de domeniu de forma www.nume.ro se poate face accesand situl http://www.rotld.ro

 

Înregistrarea se poate face şi prin intermediul unei alte firme, partener RNC.
Tot aici puteti să verificaţi dacă mai sunt disponibile şi puteţi să cumpăraţi nume de domenii cu extensiile .com, .net , .org, etc.
In functie de tipul de terminatie de nume de domeniu aleasa este posibil sa platiti mai mult sau mai putin. Pentru numele de domenii cu terminatia .ro se plateste o taxa unica fara a fi nevoie sa reinnoiti numele de domeniu anual cum este cazul pentru .com-uri sau .net-uri.

 

De exemplu, la www.domenii-web.com, un nume de domeniu .ro costa 190 lei, iar un nume de domeniu .com, .net, .org, .eu sau .biz costa 50 lei/an.

 

Exista anumite avantaje daca aveti un nume de domeniu  propriu, ca de exemplu:

 

  1. Iti da exclusivitate.
    Un nume de domeniu bine ales poate face diferenta intre un site de succes si unul anost. De cele mai multe ori numele de domeniu trebuie sa va reprezinte afacerea, sa o promoveze si sa o sustina.
  2. Adauga credibilitate.
    In afaceri prima impresie este cea care conteaza. Sa ai propriul tau domeniu proiecteaza o imagine profesionista asupra ta. E ca si cum ai spune celorlalti ca esti o persoana de incredere, avand o afacere solida, condusa intr-o maniera profesionista.
  3. Permite mobilitate.
    In cazul in care iti faci un site fara a avea propriul tau  domeniu, vei folosi numele de domeniu al gazdei web. O asemenea adresa este complet imobila. Daca va trebui sa-ti schimbi gazda web, va trebui sa renunti la vechea adresa.
  4. Ajuta la atragerea clientilor.
    Pentru a promova un site este nevoie de mult effort si multi bani. In urma acestei promovari online, situl tau va deveni cunoscut potentialilor clienti.

 

 

Elementele unui nume de domeniu

1.Extensia

.com este cel mai bun, daca situl este in limba engleza sau se adreseaza unei audiente internationale.
.ro este indicat daca majoritatea vizitatorilor sau a clientilor sunt din Romania

Daca mai gasiti un  nume de domeniu scurt si adecvat puteti sa alegeti si .net

De asemenea, daca aveti motive rezonabile puteti sa alegeti .biz  .tv sau .eu
Daca situl ofera informatii, puteti sa alegeti .info

 

2. Numele scurt

Numele scurte sunt usor de tinut minte si sansele sa fie intelese sau tiparite gresit sunt mai mici. De aceea, alegeti cel mai scurt nume posibil. Ideal ar fi ca numele de domeniu sa fie alcatuit dintr-un singur cuvant. Dar, va fi foarte grau sa mai gasiti un nume de domeniu alcatuit dintr-un singur cuvant care sa nu fi fost cumparat deja.
Poate sa fie alcatuit si din doua cuvinte. Cuvintele alese trebuie sa fie unite prin liniuta de unire Nu este indicat sa fie intr-un singur cuvant.
Exemplu: www.primariacraiova.ro
Corect ar fi fost: www.primaria-craiova.ro

Daca este alcatuit din 3 sau mai multe cuvinte, sansele ca numele sa fie tinut minte scad simtitor.

3. nume descriptiv

Un nume bun ar trebui sa descrie cat mai exact ce anume contine situl respectiv pentru a-I ajuta pe cei care vor sa-l viziteze. De asemenea, este mai usor sa fie recunoscut si promovat ca un nume de brand.
Multe companii, au reusit online folosind un nume ca Yahoo, de exemplu. Dar, pentru ca un astfel de nume sa fie recunoscut pe piata s-au realizat campanii de marketing uriase si s-au cheltuit milioane de dolari.

 

4.cuvant cheie

Un nume de domeniu alcatuit dintr-un cuvant sau o combinatie de cuvinte cheie va pozitiona situl in primele pozitii ale listei de cautare returnate de motoarele de cautare.
Intr-o nisa de piata, este posibil ca situl respectiv sa apara chiar in primele 10 pozitii, fara a folosi alte metode de optimizare.
In plus, un astfel de sit va fi mai usor de tinut minte.

 

Asadar, cand alegeţi un nume de domeniu, acesta trebuie să fie scurt şi cat mai descriptiv posibil, folosind unul sau mai multe cuvinte cheie. El trebuie să dea potenţialilor vizitatori o idee clară despre situl sau afacerea respective. De asemenea, este recomandat ca el să fie uşor de scris şi de memorat. Pentru uşurinţa exprimării, ar fi bine să se evite folosirea caracterelor speciale.

 

Gandiţi-vă la numele de domeniu propriu ca la o locaţie exclusivă şi permanentă pe web. Chiar dacă veţi dori să schimbaţi gazda web, numele de domeniu va rămane acelaşi şi nu va trebui să începeţi o nouă promovare online. Mai mult, unele directoare şi motoare de căutare nu mai acceptă decat inscrierea în bazele lor de date a siturilor web care au nume de domeniu propriu.

 

In concluzie, dacă doriţi să stabiliţi o prezenţă permanentă pe Internet, trebuie să vă gandiţi la un nume de domeniu propriu şi la un serviciu de găzduire profesional.

Sfaturi si sugestii pentru alegerea unui nume de domeniu potrivit pentru afacerea ta

Când începeţi o afacerea sau vă extindeţi pe pieţe noi, este esenţial să o faceţi ţinând cont de Internet, chiar dacă afcerea dvs. nu se bazează pe aplicaţii web.
Web-ul poate fi folosit drept cel mai bun mijloc publicitar pentru produsele/serviciile dvs. şi are potenţialul de a atrage noi clienţi într-o măsură mai mare decât orice alt astfel de mijloc.
Dacă afacerea dvs. este în întregime bazată pe web, prezenţa şi denumirea acesteia pe Internet sunt de maximă importanţă.

Următoarele SUGESTII vă ajută să alegeţi o denumire afacerii dvs. ţinând cont de prezenţa acesteia pe Internet.

  1. Pe web aveţi oportunitatea să atrageţi clienţi din întreaga lume, aşa încât va trebui să comparaţi denumiri de firme într-o zonă geografică mult mai largă pentru a evita eventuala confuzie şi nerespectarea drepturilor în ceea ce priveşte mărcile înregistrate.
  2. Odată ce aveţi câteva idei pentru numele firmei, gândiţi-vă care ar putea fi denumirea domeniului dvs. Cu cât acesta prezintă similarităţi mai accentuate cu denumirile actale ale firmei, produselor sau serviciiilor dvs. cu atât mai rapid veţi fi găsit de clienţii dvs.
  3. Deşi utilizarea numelui actual al afacerii sau anumite variaţii vor putea atrage clienţii existenţi sau pe cei potenţiali care au auzit deja de afacerea dvs., folosirea unor descriptori ai prodeselor sau serviciilor dvs. (de ex. www.curatenie.ro) poate atrage mai într-o mai mare măsură clienţi noi sau potenţiali.
  4. Denumirile de domenii trebuie să fie înregistrate folosind un serviciu online acreditat de înregistrare- Denumirile de domenii nu pot fi folosite de mai mult de o persoană sau firmă aşa încât, dacă cineva a înregistrat deja denumirea pe care o doreaţi, va trebui să găsiţi alta. Dacă e posibil, încercaţi să înregistraţi atât numele afacerii cât şi denumirea unui tip de produs pentru a atrage cât mai multe persoane pe site.
  5. Luaţi în considerare posibile erori pe care clienţii potenţiali le-ar putea face atunci când tastează adresa dvs. de web. Dacă aceste erori sunt posibile, încercaţi să simplificaţi denumirea sau poate să înregistraţi mai multe denumiri astfel încât dacă se face o greşeală uzuală, utilizatorul să ajungă totuşi la site-ul dvs.
  6. Nume domeniu 4Deşi denumirile de domenii sunt disponibile cu o largă varietate de sufixe –litere care urmează punctului care succede denumirii domeniului dvs.- cel cu care majoritatea oamenilor sunt obişnuiţi este « .com », aşa că cel mai bine ar fi să înregistraţi acele litere în locul unei alternative de genul « .net », în scopul atragerii unui număr cât mai mare de vizitatori.
  7. Sufixe si specific- Sufixul « .com » poate fi folosit pentru site-uri comerciale sau personale, « .net » este recomandat pentru companii implicate în infrastructura Internet-ului şi « .org » este recomandat pentru companiile non-profit.
  8. Pentru toate aceste sufixe, doar literele, cifrele şi cratima pot face parte din denumirea domeniului, însă denumirea nu poate începe şi nu se poate sfârşi cu cratimă.
  9. Folosirea unuia dintre aceste trei sufixe face ca denumirea să fie limitată la 63 de caractere, neincluzând aici şi sufixul, dar unele browsere de web, programe de email şi alte aplicaţii pot să nu accepte mai mult de 63 de caractere în lungimea cuvântului, aşa că ar fi indicat să păstraţi denumirea cât mai scurtă.
  10. Denumirea domeniului ar trebui să urmeze aceleaşi reguli generale care se aplică, în general, şi în cazul denumirilor de afaceri, de firme.