Cum se cumpara un nume de domeniu
pentru un site web?

afla despre ICANN

Practic numele de domenii se cumpara. Prin achizitionarea unui  nume de domeniu deveniti pentru o perioada de timp proprietarul de drept al acelui nume de domeniu. De gestionarea acestor nume de domenii se ocupa o organizatie creata special in acest scop numita ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Aceasta organizatie a acreditat un numar de reselleri (revanzatori) de terminatii de nume de domenii (cum este si .ro). De la acesti reselleri va trebui sa cumparati numele de domeniu pentru site-ul dvs. web. Practic ICANN a alocat fiecarei tari recunoscute oficial dreptul de a gestiona printr-o organizatie guvernamentala proprie toate numele de domenii regionale specifice tarii respective.

In plus, au fost create un numar de 21 de terminatii de nume de domeniu generice care pot fi achizitionate prin intermediul resellerilor acreditati de ICANN. Printre aceste terminatii de nume de domenii generice, cele mai cunoscute  sunt .com, .org, .info, .net, .eu etc

nume + terminatie

Practic, dvs. trebuie sa gasiti o combinatie intre un nume de domeniu si o terminatie de nume de domeniu care sa nu fie “luata” de altcineva. Exista site-uri web specializate care va ajuta la cautarea numelor de domeniu disponibile.

Vanzarea numelor de domenii a devenit, mai ales in SUA, o afacere uriaşa in care sunt implicate sume totale imense, de ordinul miliardelor de dolari. Deoarece numele de domeniu sunt unice, se organizează chiar licitaţii internaţionale pentru adjudecarea lor.  Astfel, pentru www.business.com s-au plătit 7,5 milioane de dolari, pentru www.loans.com (loans=imprumuturi ) s-au platit 3 milioane de dolari , iar www.bingo.com s-a vandut cu un milion de dolari . Aşa cum se observă, numele de firme, localităţi, cuvintele care evocă un anumit tip de afacere sau chiar cuvinte des folosite sunt luate în calcul.

Aceasta inseamna că practic, orice combinaţie de litere care poate forma un cuvant a fost deja inregistrată, iar numele de domeniu respectiv se afla in posesia cuiva. Acest lucru a dus la crearea de noi domenii principale, ca de exemplu .eu pentru companiile din Uniunea Europeana.

Nume de domeniu propriu

Daca vreţi să începeţi o afacere pe Internet, este obligatoriu să aveţi propriul nume de domeniu. Ar fi ideal ca acesta sa fie de forma www.nume_firma.com sau blog

Acest lucru este foarte important pentru imaginea firmei şi pentru ca vizitatorii să poată să vă găsescă uşor in spaţiul virtual. Un alt avantaj al deţinerii unui nume de domeniu propriu, îl constituie posibilitatea creării de subdomenii în cadrul lui, ca de exemplu: www.produse.nume_firma.com .

Oricine işi poate cumpăra un nume de domeniu. Pentru a evita insă surprizele neplacute, este bine sa faceţi o listă cu 5 sau 10 nume de domeniu care vi se par acceptabile şi apoi să verificaţi dacă ele mai sunt incă disponibile. Acest lucru se poate face accesand baza de date Internic’S Whois (Network Solutions)
http://www.networksolutions/cgi-bin/whois/whois

In cateva secunde veţi afla dacă numele de domenii alese mai sunt disponibile.
Dupa ce v-ati hotarat asupra unui nume de domeniu disponibil, puteti să vă înregistraţi online in cateva minute. Taxa de inregistrare este de 70 USD pentru primii doi ani şi in continuare 35USD/an .

In Romania, înregistrarea unui nume de domeniu de forma www.nume.ro se poate face accesand situl http://www.rotld.ro

Înregistrarea se poate face şi prin intermediul unei alte firme, partener RNC.
Tot aici puteti să verificaţi dacă mai sunt disponibile şi puteţi să cumpăraţi nume de domenii cu extensiile .com, .net , .org, etc.
In functie de tipul de terminatie de nume de domeniu aleasa este posibil sa platiti mai mult sau mai putin. Pentru numele de domenii cu terminatia .ro se plateste o taxa unica fara a fi nevoie sa reinnoiti numele de domeniu anual cum este cazul pentru .com-uri sau .net-uri.

De exemplu, la www.domenii-web.com, un nume de domeniu .ro costa 190 lei, iar un nume de domeniu .com, .net, .org, .eu sau .biz costa 50 lei/an.

Exista anumite avantaje daca aveti un nume de domeniu  propriu, ca de exemplu:

 1. Iti da exclusivitate.
  Un nume de domeniu bine ales poate face diferenta intre un site de succes si unul anost. De cele mai multe ori numele de domeniu trebuie sa va reprezinte afacerea, sa o promoveze si sa o sustina.
 2. Adauga credibilitate.
  In afaceri prima impresie este cea care conteaza. Sa ai propriul tau domeniu proiecteaza o imagine profesionista asupra ta. E ca si cum ai spune celorlalti ca esti o persoana de incredere, avand o afacere solida, condusa intr-o maniera profesionista.
 3. Permite mobilitate.
  In cazul in care iti faci un site fara a avea propriul tau  domeniu, vei folosi numele de domeniu al gazdei web. O asemenea adresa este complet imobila. Daca va trebui sa-ti schimbi gazda web, va trebui sa renunti la vechea adresa.
 4. Ajuta la atragerea clientilor.
  Pentru a promova un site este nevoie de mult effort si multi bani. In urma acestei promovari online, situl tau va deveni cunoscut potentialilor clienti.

Pentru a alege cel mai potrivit nume de domeniu, este indicat sa luati in calcul urmatoarele elemente:

1.Extensia

.com este cel mai bun, daca situl este in limba engleza sau se adreseaza unei audiente internationale.
.ro este indicat daca majoritatea vizitatorilor sau a clientilor sunt din Romania

Daca mai gasiti un  nume de domeniu scurt si adecvat puteti sa alegeti si .net

De asemenea, daca aveti motive rezonabile puteti sa alegeti .biz  .tv sau .eu
Daca situl ofera informatii, puteti sa alegeti .info

 

2. Numele scurt

Numele scurte sunt usor de tinut minte si sansele sa fie intelese sau tiparite gresit sunt mai mici. De aceea, alegeti cel mai scurt nume posibil. Ideal ar fi ca numele de domeniu sa fie alcatuit dintr-un singur cuvant. Dar, va fi foarte grau sa mai gasiti un nume de domeniu alcatuit dintr-un singur cuvant care sa nu fi fost cumparat deja.
Poate sa fie alcatuit si din doua cuvinte. Cuvintele alese trebuie sa fie unite prin liniuta de unire Nu este indicat sa fie intr-un singur cuvant.
Exemplu: www.primariacraiova.ro
Corect ar fi fost: www.primaria-craiova.ro

Daca este alcatuit din 3 sau mai multe cuvinte, sansele ca numele sa fie tinut minte scad simtitor.

3. nume descriptiv

Un nume bun ar trebui sa descrie cat mai exact ce anume contine situl respectiv pentru a-I ajuta pe cei care vor sa-l viziteze. De asemenea, este mai usor sa fie recunoscut si promovat ca un nume de brand.
Multe companii, au reusit online folosind un nume ca Yahoo, de exemplu. Dar, pentru ca un astfel de nume sa fie recunoscut pe piata s-au realizat campanii de marketing uriase si s-au cheltuit milioane de dolari.

4.cuvant cheie

Un nume de domeniu alcatuit dintr-un cuvant sau o combinatie de cuvinte cheie va pozitiona situl in primele pozitii ale listei de cautare returnate de motoarele de cautare.
Intr-o nisa de piata, este posibil ca situl respectiv sa apara chiar in primele 10 pozitii, fara a folosi alte metode de optimizare.
In plus, un astfel de sit va fi mai usor de tinut minte.

Asadar, cand alegeţi un nume de domeniu, acesta trebuie să fie scurt şi cat mai descriptiv posibil, folosind unul sau mai multe cuvinte cheie. El trebuie să dea potenţialilor vizitatori o idee clară despre situl sau afacerea respective. De asemenea, este recomandat ca el să fie uşor de scris şi de memorat. Pentru uşurinţa exprimării, ar fi bine să se evite folosirea caracterelor speciale.

Gandiţi-vă la numele de domeniu propriu ca la o locaţie exclusivă şi permanentă pe web. Chiar dacă veţi dori să schimbaţi gazda web, numele de domeniu va rămane acelaşi şi nu va trebui să începeţi o nouă promovare online. Mai mult, unele directoare şi motoare de căutare nu mai acceptă decat inscrierea în bazele lor de date a siturilor web care au nume de domeniu propriu.

In concluzie, dacă doriţi să stabiliţi o prezenţă permanentă pe Internet, trebuie să vă gandiţi la un nume de domeniu propriu şi la un serviciu de găzduire profesional.