Stilul de scriere

Atunci cand analizaţi stilul de scriere pentru pagina web, trebuie sa ţineţi cont de faptul că un text pe ecranul monitorului se va citi mai greoi si mai incet ( in medie cu 20% ) decat textul tiparit . Stilul de scriere ( felul fonturilor, dimensiunea, culorile, etc.) trebuie să fie similar pentru toate paginile. In acest fel, cititorul se va familiariza mai uşor cu paginile pe care le-aţi creat.

Incercaţi să nu folosiţi o varietate prea mare de fonturi pentru aceeaşi pagină. Fonturile uzuale sunt ARIAL si TIMES NEW ROMAN . Mai puteţi folosi şi VERDANA sau COURIER, care dau o notă de modernitate paginilor web. Aceste fonturi sunt acceptate de toate browserele. Puteţi să folosiţi şi fonturi mai ” exotice ” dar in acest caz riscaţi ca vizitatorii care nu au instalat fontul respectiv sa nu poata vizualiza paginile respective .

 

NU FOLOSIŢI TEXT IN CARE SĂ EXISTE NUMAI LITERE MARI SAU BOLDAT!
ACEST TEXT SE CITEŞTE MULT MAI GREU ŞI IN PLUS, CITITORUL VA AVEA SENZAŢIA CĂ ESTE AGRESAT VIZUAL.

De asemenea, nu este recomandabilă folosirea textelor care clipesc (blink text ) si a textelor care defilează. Pentru a da o notă deosebită conţinutului, puteţi sa scrieţi prima literă a unui paragraf cu un alt font, altă dimensiune si o altă culoare. Bineinţeles că acest lucru vă va lua mai mult timp , dar rezultatele vor fi deosebite.

Se poate incerca si folosirea unei culori atractive pentru text, dar in acest caz trebuie să vă asiguraţi că există un contrast suficient de mare intre aceasta culoare si culoarea fundalului. In caz contrar, lizibilitatea va fi mult mai scazută iar cititorii vor obosi curand si in consecinţă vor renunţa să mai navigheze prin paginile sitului.

De exemplu

in paginile cu descrierile produselor Calivita am inserat o caseta, in care am subliniat principalele informatii, astfel:

– pentru titlu, am folosit un scris boldat de alta culoare

– pentru pret: un scris boldat, cu un font mai mare

– pentru continutul produsului: un scris subliniat

– pentru stoc: un scris cu o culoare diferita (verde)