Navigare web

Navigare 1Internetul, prin chiar natura sa, permite saltul de la o pagină web la alta, printr-o simplă apăsare de buton. Nu este un proces liniar, cum este de exemplu citirea unei cărţi. Deşi această flexibilitate constituie un mare avantaj, realizarea unui sistem de navigare eficient nu este un lucru uşor.

Un conţinut interesant şi o navigare uşoară reprezintă cele doua componente principale ale unui sit bine intocmit. Dar chiar si cel mai atractiv conţinut este nefolositor dacă nu este pus in evidenţă de un sistem de navigare clar si consistent.

Nu trebuie să lăsaţi cititorul să pescuiască dupa informaţii sau să ghicească unde aţi ascuns ceea ce aveţi de oferit. Trebuie să-i oferiţi tot sprijinul posibil, să-l ajutaţi să găsească rapid şi fără ocolişuri informaţia dorită.

instrumente de navigare

Pentru a realiza o navigare logica si eficienta in cadrul site-ului, instrumentele de navigare trebuie sa fie perfect adaptate modului in care sunt create legaturile dintre pagini si in plus, sa ofere indicii vizuale asupra functiei lor. Pentru a crea un aspect vizual unitar al intregului site si pentru a nu deruta vizitatorul, este recomandat ca instrumentele de navigare sa fie aceleasi in toate paginile.

Stabiliti de la inceput aspectul icon-urilor , butoanelor sau textului pe care le veti folosi drept legaturi si pastrati-l pe parcursul intregului site. Aceasta tehnica ofera site-ului coerenta si unitate si stabileste imediat identitatea fiecarei pagini in cadrul site-ului. In plus, folosirea repetata a acelorasi elemente grafice de navigare mareste eficienta browserului deoarece acestea sunt incarcate la deschiderea primei pagini si stocate in memoria cache , fara a mai fi necesara incarcarea lor la fiecare noua pagina.

Instrumentele de navigare trebuie sa fie cat mai usor de inteles si localizat. Daca folositi o bara de navigare plasati-o acolo unde vizitatorii sunt obisnuiti sa o caute: in partea superioara a paginilor, in stanga sau in dreapta paginii. Folositi o bara secundara de navigare la baza paginii, aceasta il va ajuta pe vizitator sa se deplaseze intr-o alta sectiune a site-ului fara a mai fi nevoit sa deruleze pagina in sus pana la bara principala de navigare.

Navigare 2De asemenea, daca folositi o structura ierarhica, este utila prezenta unui instrument suplimentar numit breadcrumbs care sa informeze vizitatorul asupra locului unde se afla in cadrul site-ului si a caii prin care a ajuns aici, in maniera urmatoare:

Home > Pagina de nivel unu > Pagina de nivel doi > Pagina curenta.

Meniul este o reprezentare grafică sau de tip text a conţinutului şi este adesea încorporat in tema generala a sitului.

Meniul principal trebuie să furnizeze trimiteri rapide si directe la secţiunile şi informaţiile disponibile dintr-un sit web. El va fi realizat intr-o formă practică şi atractivă.  Locul obişnuit pentru plasarea meniului principal este in partea stanga a ecranului dar el mai poate fi plasat si in partea dreapta sau în partea superioară a paginii web. De asemenea, el trebuie repetat pe fiecare pagină exact în acelaşi loc, pentru a nu deruta vizitatorii.

Dacă pagina web se derulează pe mai mult de două ecrane, atunci este indicat ca în josul paginii să se mai adauge un meniu de navigare bazat pe legături text.

Secţiunile meniului vor fi denumite astfel încat să ofere o descriere concisă şi sugestivă a paginilor web care vor fi accesate. Incercaţi să folosiţi denumiri sugestive, ca de exemplu:  Despre noi, Produsele noastre, Resurse utile