Machetare site –
cum sa facem un site web care sa atraga vizitatorii

Pentru a realiza designul web ( machetare site ) sunt folosite o serie de tehnici cu ajutorul carora paginile capata contur, atat din punct de vedere vizual (conţinut,  grafică, elemente multimedia) cat si din punct de vedere al organizarii legaturilor si al amplasarii continutului in pagini.

 

Internetul, prin chiar natura sa, permite saltul de la o pagină web la alta, printr-o simplă apăsare de buton. Nu este un proces liniar, cum este de exemplu citirea unei cărţi.

Deşi această flexibilitate constituie un mare avantaj, realizarea unui sistem de navigare eficient nu este un lucru uşor.

Un conţinut interesant şi o navigare uşoară reprezintă cele doua componente principale ale unui sit bine intocmit. Dar chiar si cel mai atractiv conţinut este nefolositor

Machetare site 4

dacă nu este pus in evidenţă de un sistem de navigare clar si consistent.

Nu trebuie să lăsaţi cititorul să pescuiască dupa informaţii sau să ghicească unde aţi ascuns ceea ce aveţi de oferit. Trebuie să-i oferiţi tot sprijinul posibil, să-l ajutaţi să găsească rapid şi fără ocolişuri informaţia dorită.

 

Instrumente de navigare

Pentru a realiza o navigare logica si eficienta in cadrul site-ului, instrumentele de navigare trebuie sa fie perfect adaptate modului in care sunt create legaturile dintre pagini si in plus, sa ofere indicii vizuale asupra functiei lor. Pentru a crea un aspect vizual unitar al intregului site si pentru a nu deruta vizitatorul, este recomandat ca instrumentele de navigare sa fie aceleasi in toate paginile.

Stabiliti de la inceput aspectul icon-urilor , butoanelor sau textului pe care le veti folosi drept legaturi si pastrati-l pe parcursul intregului site. Aceasta tehnica ofera site-ului coerenta si unitate si stabileste imediat identitatea fiecarei pagini in cadrul site-ului. In plus, folosirea repetata a acelorasi elemente grafice de navigare mareste eficienta browserului deoarece acestea sunt incarcate la deschiderea primei pagini si stocate in memoria cache , fara a mai fi necesara incarcarea lor la fiecare noua pagina.

Instrumentele de navigare trebuie sa fie cat mai usor de inteles si localizat. Daca folositi o bara de navigare plasati-o acolo unde vizitatorii sunt obisnuiti sa o caute: in partea superioara a paginilor, in stanga sau in dreapta paginii. Folositi o bara secundara de navigare la baza paginii, aceasta il va ajuta pe vizitator sa se deplaseze intr-o alta sectiune a site-ului fara a mai fi nevoit sa deruleze pagina in sus pana la bara principala de navigare.

Machetare site 5De asemenea, daca folositi o structura ierarhica, este utila prezenta unui instrument suplimentar numit breadcrumbs care sa informeze vizitatorul asupra locului unde se afla in cadrul site-ului si a caii prin care a ajuns aici, in maniera urmatoare:

Home > Pagina de nivel unu > Pagina de nivel doi > Pagina curenta.

Meniul este o reprezentare grafică sau de tip text a conţinutului şi este adesea încorporat in tema generala a sitului.

Meniul principal trebuie să furnizeze trimiteri rapide si directe la secţiunile şi informaţiile disponibile dintr-un sit web. El va fi realizat intr-o formă practică şi atractivă.  Locul obişnuit pentru plasarea meniului principal este in partea stanga a ecranului dar el mai poate fi plasat si in partea dreapta sau în partea superioară a paginii web. De asemenea, el trebuie repetat pe fiecare pagină exact în acelaşi loc, pentru a nu deruta vizitatorii.

Dacă pagina web se derulează pe mai mult de două ecrane, atunci este indicat ca în josul paginii să se mai adauge un meniu de navigare bazat pe legături text.

Secţiunile meniului vor fi denumite astfel încat să ofere o descriere concisă şi sugestivă a paginilor web care vor fi accesate. Incercaţi să folosiţi denumiri sugestive, ca de exemplu:  Despre noi, Produsele noastre, Resurse utile

 

Legaturi (Link-uri) ale unui sit web

legaturi

Modul in care veti realiza legaturile dintre pagini depinde de structura site-ului. Daca optati pentru o structura ierarhica, legaturile din interiorul site-ului vor fi adaptate acestei structuri.

Avantajul structurii ierarhice este ca ofera utilizatorului posibilitatea unei navigari logice, plecand de la informatiile generale catre cele particulare. Dezavantajul acestei tehnici este ca utilizatorul trebuie sa urmeze o cale prestabilita pentru a ajunge la o anumita informatie, care se poate afla cateva link-uri distanta de pagina Home .

O alta maniera de a realiza legaturile din interiorul site-ului este de a lega fiecare pagina de toate celelalte. Veti obtine astfel o structura ne-ierarhica care are avantajul ca fiecare pagina se afla la distanta de un link de oricare alta, inclusiv de pagina Home .

Pentru site-urile de dimensiuni reduse o astfel de structura poate functiona bine, insa pentru site-urile cu un mare numar de pagini numarul de legaturi creste rapid iar navigarea in interiorul site-ului devine foarte dificila. In plus, utilizatorul nu are la dispozitie o cale ierarhica prin care poate ajunge la o informatie specifica.

 

Asadar, legăturile pot fi :

  1. interne (către alte pagini din interiorul sitului)
  2. externe (către alte situri din Internet)

Pentru a crea o legătură externă trebuie să cunoasteţi URL-ul sitului respectiv.
Pentru operativitate, puteţi să adunaţi toate legăturile externe pe care plănuiţi să le folosiţi şi să le puneţi intr-un fisier text denumit, de exemplu, “Legături externe“.

Pentru multi surferi online, un text în culoarea albastră, subliniat, reprezintă o legătură nevizitată.

O legătură vizitată apare ca un text în culoarea roşie sau purpurie, de asemenea subliniat. Acestea sunt culorile standard pentru legături şi este bine să le folosiţi ca opţiune de bază. Puteţi să folosiţi pentru legaturi şi un text boldat, mărit sau aşezat intre linii verticale sau paranteze drepte. De exemplu, la sfarsitul fiecarei pagini eu am pus legaturi text catre cele mai importante pagini.

Textul legăturilor trebuie să fie scurt şi la obiect. De asemenea, este foarte important locul unde se plasează legăturile în interiorul propoziţilor. Căutaţi să construiţi propoziţii obisnuite şi apoi plasaţi ancora legăturii pe cel mai relevant cuvant ( sau grup de cuvinte ) din propoziţia respectivă.

De exemplu, nu este recomandat să folosiţi o propoziţie de genul:

Apăsati aici pentru a obtine mai multe informatii despre motoarele de cautare  . ”

In locul acesteia , puteti sa folositi urmatoarea constructie verbala :

“Promovarea eficienta a unui sit se poate face cu motoare de căutare şi directoare

 

ce tip de  legaturi alegem

Bineinţeles că nu doriţi ca vizitatorii să părăsescă prea repede situl pe care tocmai l-aţi creat. De aceea, căutaţi să puneţi numai cele mai interesante şi ilustrative legaturi în textul principal.

Machetare site 6Restul legaturilor plasaţi-le în subsolul paginii sau puteti să le grupaţi într-o secţiune separată pe care puteţi s-o denumiţi în mod corespunzător: Resurse, Legături utile, Adrese web, etc.

Pentru o buna navigare, este obligatoriu să aveţi o legătura către pagina principală în toate paginile componente ale sitului web. Acest lucru este deosebit de util deoarece vizitatorii sau roboţii motoarelor de cautare pot ajunge, urmand o legatura externă, la o pagină interioară. De aici, ei trebuie sa ajungă, fără dificultate, la pagina principală pentru a se edifica asupra scopului şi conţinutului sitului.

In final, asiguraţi-vă că aţi testat toate legăturile interne şi externe.
Astfel, dacă ati folosit un editor HTML puteţi să folosiţi opţiunea de verificare a legăturilor, care va afişa un tabel cu situaţia fiecărei legaturi. De asemenea, puteţi să folosiţi şi programe specializate (link checker = verificatoare de legături), accesibile gratuit sau în versiune shareware  pe Internet.

In afară de legăturile interne pe care le-am folosit în meniurile de navigare am utilizat şi alte legături în conţinutul propriu-zis al paginii web.

Astfel, am folosit legături interne către alte pagini ale sitului web, de fiecare dată cand am considerat că este necesar să fac o trimitere la pagina respectivă, pentru a oferi un plus de informaţie. Legăturile externe le-am plasat în subsolul paginii deoarece am dorit ca vizitatorii să citească intreg conţinutul paginii şi apoi, în cazul în care doresc, să părăsească situl web.

Pentru a asigura o navigare optimă, am pus legături către pagina principală  şi către harta sitului în toate paginile componente. Am folosit culori standard pentru legăturile vizitate şi cele nevizitate, pentru a nu deruta vizitatorii.

 

Iata si alte aspecte ale designului site-ului de care trebuie sa tineti cont in procesul de machetare site:

Schita sitului

Continutul sitului – este binecunoscuta afirmatia “Content is King”

Grafica

In paginile urmatoare, va voi prezenta „trucuri si strategii” privind optimizarea site-urilor web la nivel de pagina.

Sunt strategii de pagina menite sa maximizeze posibilitatea utilizarii unor elemente de text si cod la nivel de pagina pentru a aduce o imbunatatire substantiala in pozitionarea site-ului clasamentele de rezultate afisate de motoare in cautarile tematice.

Stuffing- spamdexing

Text invizibil

Pointer doorway

Cuvinte cheie

Imagini

Pixel fantoma

IP delivery

Formulare ascunse si utilizarea CSS-ului

 

Afla cum se realizeaza o pagina de start atractiva

Afla cum se realizeaza o pagina de start site web atractiva - 30 de principii care iti pot aduce succesul si mai multi vizitatori   Bine ai venit în minunata lume a site-urilor web! Dacă ești la început de drum sau pur și simplu vrei să îmbunătățești aspectul...

5 motive pentru care ai nevoie de un Web Design profesional pentru websiteul afacerii tale

5 motive pentru care ai nevoie de un Web Design profesional pentru websiteul afacerii tale In secolul vitezei, anul 2022, multi patroni de afaceri mici si mijlocii inca nu realizeaza importanta unui website pentru afacerea lor, si cu atat mai putini, cat de important...

Lucruri gratis pe care le poti oferi pe situl tau

Lucruri gratis pe care le poti oferi pe situl tau Ziar electronic Internetul este plin de idei creatoare, utile, inovatoare, dar e foarte greu sa retii de fiecare data unde ai vazut cate ceva interesant. Nici folderul tau Favorites nu poate fi umplut la nesfarsit. De...

Ghid pentru a creste viteza siturilor WordPress

Ghid optimizare Wordpresspentru imbunatirea vitezei si cresterea performantelor site-ului tau Vrei sa cresti viteza site-ului tau WordPress?Daca paginile se incarca mai repede, experienta utilizatorilor se imbunatateste, se imbunatateste numarul vizualizarilor...

Alege nume de domeniu

Alege nume de domeniu sugestiv pentru afacerea ta In primul rand recomandam ca numele de domeniu sa nu fie achizitionat odata cu oferta de hosting deoarece exista multe companii care nu numai ca te determina in scurt timp sa renunti la serviciile de gazduire...

Strategii de pagina-Formulare ascunse si utilizarea CSS

Strategia nr. 13: Formulare ascunse si formulare de selectie Se stie ca formularele HTML sunt de cele mai multe ori utilizate in combinatie cu anumite scripturi CGI spre exemplu, pentru trimiterea datelor de la user catre server, la declansarea unui...