Legaturi (Link-uri) ale unui sit web

legaturilegaturi pe structuri ierarhice

Modul in care veti realiza legaturile dintre pagini depinde de structura site-ului. Daca optati pentru o structura ierarhica, legaturile din interiorul site-ului vor fi adaptate acestei structuri.

Avantajul structurii ierarhice este ca ofera utilizatorului posibilitatea unei navigari logice, plecand de la informatiile generale catre cele particulare. Dezavantajul acestei tehnici este ca utilizatorul trebuie sa urmeze o cale prestabilita pentru a ajunge la o anumita informatie, care se poate afla cateva link-uri distanta de pagina Home .

structuri ne-ierarhice

O alta maniera de a realiza legaturile din interiorul site-ului este de a lega fiecare pagina de toate celelalte. Veti obtine astfel o structura ne-ierarhica care are avantajul ca fiecare pagina se afla la distanta de un link de oricare alta, inclusiv de pagina Home .

Pentru site-urile de dimensiuni reduse o astfel de structura poate functiona bine, insa pentru site-urile cu un mare numar de pagini numarul de legaturi creste rapid iar navigarea in interiorul site-ului devine foarte dificila. In plus, utilizatorul nu are la dispozitie o cale ierarhica prin care poate ajunge la o informatie specifica.

Asadar, legăturile pot fi :

  1. interne (către alte pagini din interiorul sitului)
  2. externe (către alte situri din Internet)

Pentru a crea o legătură externă trebuie să cunoasteţi URL-ul sitului respectiv.
Pentru operativitate, puteţi să adunaţi toate legăturile externe pe care plănuiţi să le folosiţi şi să le puneţi intr-un fisier text denumit, de exemplu, „Legături externe„.

Pentru multi surferi online, un text în culoarea albastră, subliniat, reprezintă o legătură nevizitată.

O legătură vizitată apare ca un text în culoarea roşie sau purpurie, de asemenea subliniat. Acestea sunt culorile standard pentru legături şi este bine să le folosiţi ca opţiune de bază. Puteţi să folosiţi pentru legaturi şi un text boldat, mărit sau aşezat intre linii verticale sau paranteze drepte. De exemplu, la sfarsitul fiecarei pagini eu am pus legaturi text catre cele mai importante pagini.

Textul legăturilor trebuie să fie scurt şi la obiect. De asemenea, este foarte important locul unde se plasează legăturile în interiorul propoziţilor. Căutaţi să construiţi propoziţii obisnuite şi apoi plasaţi ancora legăturii pe cel mai relevant cuvant ( sau grup de cuvinte ) din propoziţia respectivă.

De exemplu, nu este recomandat să folosiţi o propoziţie de genul:

Apăsati aici pentru a obtine mai multe informatii despre motoarele de cautare  . ”

 In locul acesteia , puteti sa folositi urmatoarea constructie verbala :

„Promovarea eficienta a unui sit se poate face cu motoare de căutare şi directoare

 

ce legaturi alegem

Bineinţeles că nu doriţi ca vizitatorii să părăsescă prea repede situl pe care tocmai l-aţi creat. De aceea, căutaţi să puneţi numai cele mai interesante şi ilustrative legaturi în textul principal.

Restul legaturilor plasaţi-le în subsolul paginii sau puteti să le grupaţi într-o secţiune separată pe care puteţi s-o denumiţi în mod corespunzător: Resurse, Legături utile, Adrese web, etc.

Pentru o buna navigare, este obligatoriu să aveţi o legătura către pagina principală în toate paginile componente ale sitului web. Acest lucru este deosebit de util deoarece vizitatorii sau roboţii motoarelor de cautare pot ajunge, urmand o legatura externă, la o pagină interioară. De aici, ei trebuie sa ajungă, fără dificultate, la pagina principală pentru a se edifica asupra scopului şi conţinutului sitului.

In final, asiguraţi-vă că aţi testat toate legăturile interne şi externe.
Astfel, dacă ati folosit un editor HTML puteţi să folosiţi opţiunea de verificare a legăturilor, care va afişa un tabel cu situaţia fiecărei legaturi. De asemenea, puteţi să folosiţi şi programe specializate (link checker = verificatoare de legături), accesibile gratuit sau în versiune shareware  pe Internet.

In afară de legăturile interne pe care le-am folosit în meniurile de navigare am utilizat şi alte legături în conţinutul propriu-zis al paginii web.

Astfel, am folosit legături interne către alte pagini ale sitului web, de fiecare dată cand am considerat că este necesar să fac o trimitere la pagina respectivă, pentru a oferi un plus de informaţie. Legăturile externe le-am plasat în subsolul paginii deoarece am dorit ca vizitatorii să citească intreg conţinutul paginii şi apoi, în cazul în care doresc, să părăsească situl web.

Pentru a asigura o navigare optimă, am pus legături către pagina principală  şi către harta sitului în toate paginile componente. Am folosit culori standard pentru legăturile vizitate şi cele nevizitate, pentru a nu deruta vizitatorii.