O prezentare succintă a unui plan de creaţie

 

Există un număr de domenii în care puteţi folosi cercetarea, după cum urmează:

O prezentare succintă a unui plan de creaţie 1♦ Testarea produsului / conceptului – pentru a obţine o idee despre viabilitatea şi acceptabilitatea unui produs sau concept nou, înainte de a investi bani în producerea acestuia şi de a testa marketingul acestuia.

 Caracteristicile produsului – pentru a descoperi care dintre caracteristicile produsului sunt importante pentru clienţi şi care sunt soluţiile şi beneficiile furnizate de acestea.

 Îndrumarea creativă – a direcţiona efortul creativ pentru a obţine informaţiile despre starea actuală a pieţei. Aceasta vă permite să înţelegeţi dacă mesajul a fost înţeles, dacă se foloseşte exprimarea corectă, dacă consumatorii au unele obiecţii neexprimate sau dacă sunt ratate unele oportunităţi.

♦ Absenţa unor caracteristici – pentru a descoperi emoţiile şi sentimentele nedezvăluite din spatele răspunsului clientului.

♦ Canalul de achiziţie – pentru a înţelege ce canale ar prefera mai degrabă consumatorii să folosească pentru a cumpăra bunuri. Aceste canale pot fi: telefonul, internetul sau faţă în faţă (personal). De asemenea, canalul de achiziţie va exprima nivelul de servire pe care clientul îl va aştepta în momentul în care cumpără de la firma dumneavoastră, de exemplu, vor tolera clienţii un robot telefonic în cazul în care folosesc telefonul, sunt aceştia pregătiţi să facă o achiziţie online, apoi să aştepte contactul uman?

Aşadar, cercetarea, prin crearea unei înţelegeri conforme cu realitatea a cunoaşterii atitudinilor şi intereselor clienţilor, vă poate ajuta să vă concentraţi asupra programelor de testare şi să evitaţi unele eşecuri ale testării.

 

Câteva întrebări pe care să vi le adresaţi în momentul în care vă decideţi asupra modului de utilizare a cercetării în marketing sunt:

  • Lansaţi un produs sau un serviciu cu totul nou? În cazul în care lansaţi un serviciu sau un produs nou, înţelegi de ce l-ar cumpăra clienţii ?
  • Datele referitoare la modelare sunt disponibile, demonstrabile şi sigure?
  • Înţelegeţi temeiurile ratelor de răspuns pe care le obţineţi din campaniile firmei?
  • Aceste date vă vor ajuta pe dumneavoastră şi pe colegi să vă apropiaţi de clienţi şi să înţelegeţi ce anume îi motivează pe aceştia?
  • V-aţi asigurat că serviciul de asistenţă a clienţilor este corespunzător ofertei şi clienţilor firmei?
  •  Sunteţi sigur că activitatea dumneavoastră creativă îi va motiva pe clienţii firmei?

 

Înţelegerea clienţilor

O prezentare succintă a unui plan de creaţie 2Rezultatele testelor şi ale campaniilor complete vă vor da o mulţime de informaţii despre clienţii care răspund şi în ce măsură răspund la campanii. Oricum, motivul din cauza căruia clienţii răspund într-un anumit mod poate fi doar dedus. Este greu de presupus motivul din cauza căruia clienţii nu răspund, dacă aceştia nu au dat nici o informaţie adiţională, cu excepţia faptului că ei nu au răspuns.

Lipsa unui răspuns se poate datora:

♦ unui produs de calitate inferioară;

♦ unui plan mediocru al ofertei – poate că clienţii şi-au dorit conceptul general dar nu modul în care a fost concretizată oferta;

♦ unei direcţionări necorespunzătoare a ofertei;

♦ unor firme concurente care furnizează oferte mai bune;

♦ unei imagini mediocre a companiei – consumatorilor le-a plăcut oferta, dar nu

♦ Când va apărea nevoia pentru un produs nou?

♦ Care va fi sursa pentru ideile noului produs?

♦ Cum ar trebui să fie evaluat potenţialul acestor produse noi?

♦ Cum ar trebui să fie testat potenţialul acestor produse noi?

♦ Care dintre rezultatele testului indică faptul că este oportună inaugurarea produsului?

♦ Ce efect vor avea noile produse asupra produselor deja existente?