Analiza traficului

Din punctul de vedere al publicităţii, analizarea statisticilor este de fapt singura modalitate de a şti care dintre strategiile de marketing sunt corecte şi care sunt pierdere de timp.

Analiza traficului constă în analizarea informaţiilor cu privire la fiecare vizitator al site-ului tău şi a acţiunilor săvârşite de acesta în timpul vizitei sale. Folosindu–te de aceste date poţi îmbunătăţi afacerea ta pe internet. În timp ce SEO (Optimizarea Pentru Motoarele de Căutare) se ocupă mai mult de partea „mecanică” a website-ului tău, analiza traficului aduce în prim plan interacţiunea cu vizitatorii.

În comparaţie cu SEO a cărui ţinta este cantitatea vizitatorilor către un site, şi nu calitatea lor, analiza traficului se ocupă cu redefinirea şi conversia traficului deja direcţionat către site-ul tău. Să reusesti pe o piaţa competitiva este un proces ce se datorează în principal capacităţii de a analiza un trafic web deja format. Atât timp cât succesul companiilor pe internet depinde de „comportamentul” vizitatorilor, analiza traficului reprezintă un proces vital. Cu alte cuvinte, vei putea testa eficienţa paginilor tale şi a link-urilor prin examinarea statisticilor.

Majoritatea începătorilor în domeniul comerţului electronic consideră că analizarea traficului online şi urmărirea vizitatorilor sunt aspecte mai puţin importante. Raţionamentul lor este simplu:
“Mai mulţi vizitatori înseamnă mai multe vânzări. De ce să irosim timp preţios cu atâtea analize de trafic când putem să ne promovăm în acest timp situl web.”
Pot să vă spun, din experienţa proprie, că această abordare este total greşită.

Dacă nu cunoşti statisticile, cum vei şti câţi vizitatori îţi accesează situl după ce i-ai făcut publicitate? Ce procent din numărul total de vizitatori cumpără produsul respectiv? Cum afli dacă situl la care ai muncit atat de mult este capabil să vândă? Dacă nu este, înseamnă că ai irosit o grămadă de timp şi bani construindu-l şi promovându-l.

Aşadar, ca proprietar al sitului este decisiv să cunoşti răspunsurile la toate aceste întrebări, precum şi la multe altele, de genul:

  • Cum găsesc vizitatorii pagina web?
  • Câţi dintre aceştia trec de prima pagină?
  • Care pagină este cea mai căutată?
  • Cât timp stă, în medie, un vizitator pe site?
  • Cât timp stau pe fiecare pagina?
  • Care este media numărului de pagini vizitate?
  • Care este drumul urmat prin paginile web?
  • Care sunt paginile utilizate pentru a părăsi situl?
  • Daca nu ştiţi răspunsurile la aceste simple întrebări, atunci pur şi simplu veţi arunca cu banii pe fereastră cand veţi dori să faceţi publicitate online.

Mai mult, fără aceste statistici, este imposibil să stabileşti “valoarea” unui vizitator. Monitorizand atent tot ceea ce se întamplă pe situl vostru, veţi putea utiliza toate aceste informaţii cu maximă eficienţă. Veţi putea determina exact care sunt punctele forte ale sitului sau care sunt slăbiciunile acestuia-urmand să le corectaţi cat mai curand posibil.

eficienţa reclamelor

De asemenea, veţi putea să calculaţi eficienţa reclamelor deoarece veţi şti cu precizie de unde provine traficul din paginile respective.

De exemplu, dacă vizitatorii petrec în medie 2 minute pe pagina de vanzare dar au nevoie de cel putin 5 minute să citească oferta voastră, atunci înseamnă că respectiva ofertă va trebui modificată şi scurtată. Sau, va fi nevoie să refaceţi întreaga scrisoare de vanzare pentru a ţine cititorii conectaţi cat mai mult timp.

Dar dacă oamenii accesează pagina web, se arată interesaţi, dar nu reuşesc să cumpere nimic din ce este prezentat?
Atunci înseamnă că sunt anumite obstacole care îi împiedică să comande, cum ar fi încărcarea prea lentă a paginii web sau un formular de comandă dificil de completat.

Un lucru pe care toate afacerile de succes îl au in comun este acela că ele testează, testează şi iar testează înainte de a trece la următoarea etapă. Dar, pentru a putea testa ceva, trebuie să aveţi posibilitatea să măsuraţi cu cat mai mare precizie rezultatele obţinute.
În cazul afacerilor online, se pot realiza măsurători extrem de exacte.

Dar care dintre toate informaţiile obţinute sunt cele mai folositoare?
Din punctul meu de vedere, cu adevărat relevanţi sunt utilizatorii care intră o singură dată pe zi, pe site. Aceştia se numesc vizitatori zilnici unici .

În acest caz, niciun utilizator nu este numarat de mai multe ori, deşi este posibil ca el să fi vizitat site-ul în mod repetat, într-o singură zi.

Vizionările paginii măsoară de cate ori este accesată o pagină a sitului. Această numărătoare poate fi facută pentru intreg site-ul sau pentru fiecare pagina a sa.
Astfel, puteţi afla ce anume este mai atragator din intreg site-ul.