Strategii la nivel de pagina
In continuare, vom prezenta ceea ce numim „trucuri si strategii” privind optimizarea site-urilor web la nivel de pagina – tehnici menite sa maximizeze orice posibilitate de utilizare a unor elemente de text si cod la nivel de pagina pentru a aduce o imbunatatire substantiala in pozitionarea site-ului clasamentele de rezultate afisate de motoare in cautarile tematice.
Se vor prezenta asadar in detaliu in cele ce urmeaza, pe cat posibil toate trucurile si strategiile cunoscute azi legate de optimizarea paginilor web pentru motoarele de cautare. Am considerat ca, pana cand cineva nu va aduce toate aceste informatii in fata tinerilor proiectanti de pagini web prezentandu-le totodata intr-un mod cat se poate de riguros, acestia nu vor ramane decat cu incercarile empirice de a gasi raspunsuri la intrebari extrem de importante pentru prezentul si viitorul unei afaceri online, cum ar fi de pilda:
„De ce pagina X este cotata in mod constant foarte bine pentru expresia cheie Y in Google iar pagina Z, continand o oferta profesionala in acelasi domeniu nu apare listata nici macar in primele 100 de rezultate ale cautarii efectuate cu acelasi motor – Google – dupa aceeasi expresie cheie?”.
Ori, chiar mai mult, se vor ocoli situatii extrem de neplacute in care la un moment dat un proiectant nefericit va trebui sa accepte (fara nici un fel de logica aparenta) realitatea unei penalizari sau chiar excluderi din index a propriei pagini.
Acestea fiind spuse, sa incepem…
Strategia nr. 1 – Afluxul de cuvinte cheie, stuffing-ul si spamdexing-ul
Acesta este literalmente cel mai vechi truc si motoarele de cautare il combat cu fermitate.
Afluxul de cuvinte cheie sau stuffing-ul consta in repetarea cuvintelor cheie din nou si din nou in cadrul unui text deobicei plasat la inceputul sau la sfarsitul paginii si tastat cu litere foarte mici (<font size=1> sau headline <h6>), confundand-se de cele mai multe ori la culoare cu fundalul .
Spamdexing-ul reprezinta in mare acelasi lucru numai ca se aplica in cadrul metatagurilor, pe care, pentru ca un utilizator sa le poata vedea, trebuie accesat codul HTML al paginii web (am spus anterior ca metatagurile nu sunt afisate in pagina propriuzisa, pe care o vede utilizatorul in browser).
Un exemplu de aflux de cuvinte cheie sau de spamdexing ar fi urmatorul:
accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii accesorii …
Functioneaza?
Mai mult ca sigur, nu. Exista indoieli asupra faptului ca se vor putea gasi in paginile (eventual de top) ale competitiei astfel de aparitii, fie ca sunt abil camuflate, fie ca pur si simplu nu exista. Chiar daca se va gasi asa ceva, nu trebuie acordata vreo importanta practica acestei tehnici. In cazul paginilor continand astfel de secvente repetitive de cuvinte cheie si care se gasesc in fruntea clasamentului la categoria lor, mai mult ca sigur ca exista alti factori mult mai importanti care asigura si sustin acest clasament. Si asta pe de-o parte pentru ca aceste trucuri sunt mult prea simple si la indemana oricui, pe de alta parte pentru ca nu aduc nici un surpuls real de relevanta paginilor web.
In trecut, unii proiectanti de pagini au folosit aceasta strategie pentru a putea include in pagina cuvinte cheie totalmente irelevante, in efortul disperat de a aparea in rezultatele oricarei cautari, indiferent de subiect. Este un lucru mai mult decat „prost gandit”! Si nu a functionat pentru multa vreme. De fapt, a „flooda” propriile pagini cu o gramada de cuvinte cheie irelevante nu va avea in cele din urma decat un singur deznodamant: banarea (blocarea) domeniului de la afisarea in cele mai multe motoare de cautare.
In schimb, o tehnica masiv acceptata in ziua de azi care merge pe ideea afluxului de cuvinte cheie se numeste mixarea densitatii de cuvinte si implica introducerea masiva a acestora pe cat posibil in propozitii si fraze obisnuite (se vor discuta ceva mai tarziu aceste aspecte).
Precizare:
In anumite motoare de cautare se pot gasi pagini aflate mai mereu in top pentru anumite categorii de cuvinte cheie si care includ de asemenea secvente repetitive mai mult sau mai putin masive. In cele mai multe cazuri, astfel de pagini sunt vechi, ele au fost inscrise in index-ul motoarelor cu mult timp in urma, cam in perioada 1996-1998. Paginile nu au fot inca indepartate pentru ca si-au castigat in timp o anumita popularitate in randul utilizatorilor, popularitate de care motoarele de cautare tin cont. Daca insa ele ar fi inscrise azi, mai mult ca sigur ca ar fi respinse. De aceea, nu se va folosi spamdexing-ul ca model de strategie.