Analiza statisticilor sitului

Analiza statisticilor sitului 1

Din punctul de vedere al publicităţii, analizarea statisticilor este de fapt singura modalitate de a şti care dintre strategiile de marketing sunt corecte şi care sunt pierdere de timp.

Analiza traficului constă în analizarea informaţiilor cu privire la fiecare vizitator al site-ului tău şi a acţiunilor săvârşite de acesta în timpul vizitei sale. Folosindu–te de aceste date poţi îmbunătăţi afacerea ta pe internet. În timp ce SEO (Optimizarea Pentru Motoarele de Căutare) se ocupă mai mult de partea „mecanică” a website-ului tău, analiza traficului aduce în prim plan interacţiunea cu vizitatorii.

În comparaţie cu SEO a cărui ţinta este cantitatea vizitatorilor către un site, şi nu calitatea lor, analiza traficului se ocupă cu redefinirea şi conversia traficului deja direcţionat către site-ul tău. Să reusesti pe o piaţa competitiva este un proces ce se datorează în principal capacităţii de a analiza un trafic web deja format. Atât timp cât succesul companiilor pe internet depinde de „comportamentul” vizitatorilor, analiza traficului reprezintă un proces vital. Cu alte cuvinte, vei putea testa eficienţa paginilor tale şi a link-urilor prin examinarea statisticilor.

Majoritatea începătorilor în domeniul comerţului electronic consideră că analizarea traficului online şi urmărirea vizitatorilor sunt aspecte mai puţin importante. Raţionamentul lor este simplu:
“Mai mulţi vizitatori înseamnă mai multe vânzări. De ce să irosim timp preţios cu atâtea analize de trafic când putem să ne promovăm în acest timp situl web.”
Pot să vă spun, din experienţa proprie, că această abordare este total greşită.

Dacă nu cunoşti statisticile, cum vei şti câţi vizitatori îţi accesează situl după ce i-ai făcut publicitate? Ce procent din numărul total de vizitatori cumpără produsul respectiv? Cum afli dacă situl la care ai muncit atat de mult este capabil să vândă? Dacă nu este, înseamnă că ai irosit o grămadă de timp şi bani construindu-l şi promovându-l.

Aşadar, ca proprietar al sitului este decisiv să cunoşti răspunsurile la toate aceste întrebări, precum şi la multe altele, de genul:

  • Cum găsesc vizitatorii pagina web?
  • Câţi dintre aceştia trec de prima pagină?
  • Care pagină este cea mai căutată?
  • Cât timp stă, în medie, un vizitator pe site?
  • Cât timp stau pe fiecare pagina?
  • Care este media numărului de pagini vizitate?
  • Care este drumul urmat prin paginile web?
  • Care sunt paginile utilizate pentru a părăsi situl?
  • Daca nu ştiţi răspunsurile la aceste simple întrebări, atunci pur şi simplu veţi arunca cu banii pe fereastră cand veţi dori să faceţi publicitate online.

Mai mult, fără aceste statistici, este imposibil să stabileşti “valoarea” unui vizitator. Monitorizand atent tot ceea ce se întamplă pe situl vostru, veţi putea utiliza toate aceste informaţii cu maximă eficienţă. Veţi putea determina exact care sunt punctele forte ale sitului sau care sunt slăbiciunile acestuia-urmand să le corectaţi cat mai curand posibil.

Eficienţa reclamelor

De asemenea, veţi putea să calculaţi eficienţa reclamelor deoarece veţi şti cu precizie de unde provine traficul din paginile respective.

De exemplu, dacă vizitatorii petrec în medie 2 minute pe pagina de vanzare dar au nevoie de cel putin 5 minute să citească oferta voastră, atunci înseamnă că respectiva ofertă va trebui modificată şi scurtată. Sau, va fi nevoie să refaceţi întreaga scrisoare de vanzare pentru a ţine cititorii conectaţi cat mai mult timp.

Dar dacă oamenii accesează pagina web, se arată interesaţi, dar nu reuşesc să cumpere nimic din ce este prezentat?
Atunci înseamnă că sunt anumite obstacole care îi împiedică să comande, cum ar fi încărcarea prea lentă a paginii web sau un formular de comandă dificil de completat.

Un lucru pe care toate afacerile de succes îl au in comun este acela că ele testează, testează şi iar testează înainte de a trece la următoarea etapă. Dar, pentru a putea testa ceva, trebuie să aveţi posibilitatea să măsuraţi cu cat mai mare precizie rezultatele obţinute.
În cazul afacerilor online, se pot realiza măsurători extrem de exacte.

Dar care dintre toate informaţiile obţinute sunt cele mai folositoare?
Din punctul meu de vedere, cu adevărat relevanţi sunt utilizatorii care intră o singură dată pe zi, pe site. Aceştia se numesc vizitatori zilnici unici .

În acest caz, niciun utilizator nu este numarat de mai multe ori, deşi este posibil ca el să fi vizitat site-ul în mod repetat, într-o singură zi.

Vizionările paginii măsoară de cate ori este accesată o pagină a sitului. Această numărătoare poate fi facută pentru intreg site-ul sau pentru fiecare pagina a sa.
Astfel, puteţi afla ce anume este mai atragator din intreg site-ul.

Ce statistici trebuiesc analizate?

În afară de aceste două statistici esenţiale, mai sunt şi alte statistici care trebuie analizate cu atenţie. In continuare, să presupunem următoarele statistici:

  • Vanzari: 100 vanzari/ lună
  • Venit mediu: 250$/vanzare
  • Profit mediu: 150$/vanzare
  • Vizitatori unici zilnici: 12 000/ luna

In exemplul de mai sus avem 100 de vanzari pe luna, si 12.000 de vizitatori unici pe luna Astfel, rata de conversie este de 1:120 sau 0.83%.
Nu este o rată de conversie prea mică, mai ales dacă luăm în considerare preţul produselor. Marea majoritate a întreprinzătorilor au o rata de 1% sau 2%.

Analiza statisticilor sitului 2

 

În procesul de urmărire a afacerii există anumite formule cheie:

  1. Caţi vizitatori devin clienţi?

Rata de conversie a vizitatorilor în clienţi este una dintre cele mai uşor de calculat statistici, dar şi una dintre cele mai importante.
Este o modalitate simplă de a stabili cat de convingător sunteţi cu posibilii clienti.

Număr vanzari / Număr vizitatori x 100 =
Rata de conversie a vizitatorilor in clienti

Asadar, dacă aveţi 10.000 de vizitatori pe lună si 472 din ei devin clienti, atunci rata de conversie ar fi de 4.7%.

472 / 10,000 x 100 = 4.7%

2. Cati vizitatori se inscriu pentru newsletter?

Aceasta rata de conversie a visitatorilor in abonaţi fideli, vă poate furniza informatii legate de gradul de atractivitate al ziarului electronic

Număr de abonati / Număr de vizitatori x 100 =
Rata de conversie a vizitatorilor in abonaţi

Analiza statisticilor sitului 3Daca aveţi 10.000 de vizitatori intr-o săptămană şi 273 se aboneaza la newsletter, rata de conversie este de 2,7%.

  273 / 10,000 x 100 = 2,7%

3.Cati dintre abonaţii la newsletter vă devin clienţi?

Rata de conversie a abonaţilor în clienţi demonstrază cat de eficient este newsletter-ul dvs. ca unealtă de promovare a produselor sau serviciilor. Aceasta rată se dovedeşte foarte importanta în cazul newsletter-urilor cu plată.

Număr clienti/ Număr abonaţi x 100 =
Rata de conversie a abonaţilor în clienţi

Dacă 120 din cei 273 abonaţi cumpără un produs, atunci rata de conversie a abonaţilor în clienţi va fi de 44%.

120/273 x 100 = 44%

4.Care este profitul pe care il obtineti de pe urma fiecarui vizitator?

Măsoară raportul dintre venit si vizitatori sau, mai simplu spus, cat veţi castiga de pe urma unui vizitator. Este important să calculaţi acest raport deoarece veţi putea afla cat vă puteţi permite să cheltuiţi pentru a atrage un nou vizitator fara a ieşi în pierdere.

Total vanzări / Număr vizitatori = Venit pe vizitator

Daca ati vandut intr-o luna marfă în valoare totală de 6.000 Lei şi aţi avut 39.000 de vizitatori, ar trebui sa stiti că aţi castigat de pe urma fiecarui vizitator 0.15 Lei.
În cazul în care pentru fiecare vizitator aţi avut cheltuieli totale de 0,20 Lei, rezultă clar că veţi ieşi în pierdere.

6.000 Lei/39.000 vizitatori =0.15 Lei/vizitator

5.Cati oameni accesează paginile sitului?

Rata de accesări măsoară numărul de accesări pe care l-a inregistrat fiecare pagină web în parte.

Accesări pe link/Număr vizitatori pe pagină x 100=
rata de accesare a unei pagini

De exemplu, daca aveti 10.000 de vizitatori care accesează pagina cu scrisoarea de vanzare, şi din aceştia, 650 de vizitatori dau click pe link-ul către pagina de comandă, atunci rata de accesări este de 6.5 %

650 / 10,000  x 100 = 6.5%

Alte statistici de care trebuie să ţineţi cont

Analiza statisticilor sitului 4In afara de statisticile descrise mai sus, există şi alte măsurători care trebuie să le luaţi în considerare. Analiza acestor informaţii adiţionale vă va ajuta să creşteţi afacerea dvs.

  1. Cum se mişcă vizitatorii prin site?

Aceasta statistică este crucială pentru site-urile care au mai mult de 5 pagini. Practic, se urmăreste fiecare mişcare a clienţilor prin site, paginile web prin care intră şi prin care ies, paginile folosite cel mai des şi cele rareori accesate.

Din această perspectivă aflaţi cate persoane vă viziteaza doar pagina de start si nu intră în detalii. Daca 75% din utilizatori nu sunt curiosi sa acceseze linkuri catre alte pagini din interiorul site-ului, este esenţial să aflaţi care ar putea fi motivul şi să remediaţi cat mai repede această problemă.

Puteţi afla care este pagina sau paginile web folosite cel mai frecvent de către utilizatori pentru părăsirea sitului web.

De exemplu, dacă oamenii părăsesc pagina inainte de a accesa formularul de comandă înseamnă că trebuie să îl simplificaţi şi să îl faceţi mai atrăgător. Tot astfel vă puteţi da seama si de cat de bun este sistemul de navigare si modalitatile prin care să faceţi legătura intre pagini.

Toate aceste informatii le puteti obtine din AWStats. Astfel, puteti vedea cele mai vazute pagini (Viewed), paginile de intrare (Entry) si iesire (Exit).

De asemenea, puteti vedea un Top10 al cautarilor dupa fraze cheie si un Top25 al cautarilor dupa cuvinte cheie.

 

2.Cat vă costă să atrageţi noi vizitatori?

Analiza statisticilor sitului 5Costul platit pentru fiecare vizitator atras vă spune cat costă, in medie, să atrageţi un nou utilizator pe site. Dacă folosiţi publicitate plătită, aceastţ cifră capătă o valoare deosebită.
Comparati costul platit pentru fiecare vizitator cu caştigul rezultat de pe urma acestuia şi veţi şti dacă publicitatea este sau nu profitabilă.

Cheltuieli de marketing / Număr vizitatori x 100 =
Cost pentru fiecare vizitator

Daca cheltuiti 1.200$ pe o campanie publicitara şi aceasta va aduce 2.700 de noi vizitatori, atunci costul platit pentru fiecare vizitator este de 0.44$

1.200$ / 2.700 x 100 = 0.44$

3.Cat plătiţi pentru a caştiga un nou client?

Costul platit pentru fiecare nou client este o cifra cheie. Trebuie să vă asiguraţi că nu aţi platit mai mult pentru a atrage clienţi decat veţi castiga de pe urma lor.

Cheltuieli de marketing/ Număr clienti x 100 = Cost pentru client

În cazul în care cheltuiţi 1.200$ pe o campanie publicitară şi aceasta vă aduce 327 noi clienţi, atunci costul pentru fiecare client este de 3.67 $

1.200$/327 x 100= 3.67 $

Sfat:

Va recomand să folosiţi programul Microsoft Excel unde puteti introduce cateva formule de calcul. Dupa ce aţi introdus formulele, introduceti datele si rezultatul va apare automat.

Întreprinzătorii online care petrec o parte din timp urmărind statisticile online vor avea cel mai mare succes, pentru simplul motiv că analiza traficului semnalează din timp problemele care pot apare. Ei vor avea la dispoziţie mijloace eficiente pentru a descoperi ce se întâmplă cu adevărat pe paginile web.

Deşi nu reprezintă partea cea mai interesantă a afacerilor online,

analizarea evidenţelor statistice poate fi totuşi cea mai importantă parte.