Prize si intrerupatoare electrice: cum sa le alegem?

 

Exista multe tipuri si modele de prize si intrerupatoare electrice speciale pentru uz interior sau exterior. Prin urmare, acestea trebuie achizitionate tinand cont de criterii diferite. A alege prize, intrerupatoare si chiar prelungitoare este un proces important pentru ca este vorba despre o problema sigurantei. Incepem prin a respecta standardele in vigoare si regulile tehnice de instalare. Dar, de asemenea, trebuie sa ne gandim la functionalitatea si aspectul lor estetic, astfel incat acestea sa satisfaca perfect fiecare nevoie in timp ce se integreaza in locuinta sau locatia respectiva. De aceea, putem apela la gama de produse de gen de la savelectro.ro. Prize si intrerupatoare 3

Diferitele tipuri de prize si intrerupatoare electrice nu ar trebui sa fie alese dupa ureche, deoarece este esential pentru a respecta siguranta utilizatorilor si a locuintei. Trebuie facuta o distinctie intre prizele electrice si intrerupatoarele interioare care trebuie instalate in incaperile umede (bucatarie, baie, dus) si cele destinate altor camere (dormitor, living, hol de intrare, etc.).

 

Diferitele tipuri de prize electrice

Prizele trebuie alese in functie de utilizarea lor:

-Priza pe care o instalati pe un perete. In interior, prizele electrice sunt in general monofazate si sunt utilizate pentru conectarea diferitelor dispozitive cu  230 V, adica de joasa tensiune.

-Priza de baie, care este echipata cu un transformator de separare, deoarece este singura priza care poate fi instalata la 60 cm de o chiuveta, dus sau cada.

-Priza pentru telefonul fix, care ofera un ADSL sau alt semnal si va permite sa legati diferite dispozitive computerizate, in functie de cablarea lor.

-Priza audio / video cu conectori pentru proiector, TV, difuzor etc.

-Priza USB care va permite sa conectati dispozitive digitale, cum ar fi camera video, sau chiar un smartphone, pentru a le incarca.

In cele din urma, cumpararea prizelor si intrerupatoarelor electrice este mult mai complicata decat pare. Acesta este motivul pentru care montarea ar trebui sa fie incredintata unui profesionist care cunoaste pe deplin tipul de prize electrice care trebuie instalate in fiecare mediu in conformitate cu specificul acestuia. De asemenea, stie sa-si sfatuiasca clientul si ce modele se potrivesc cel mai bine stilului sau de decorare.

 

Diferitele modele de intrerupatoare

Un intrerupator este un dispozitiv esential, deoarece datorita acestuia puteti controla diferite dispozitive electrice: porniti sau opriti o lumina, sau chiar puteti stabili si intrerupe alimentarea la priza. Intrerupatorul a evoluat deoarece este potrivit si pentru casa inteligenta in care domina automatizarea. Nu se mai limiteaza la un singur buton, ci se dovedeste a fi extrem de eficient pentru indeplinirea multor cerinte.

Intrerupatorul poate fi disponibil in mai multe modele dintre care gasim, de exemplu:

-Intrerupator cu senzor. Datorita unui senzor integrat, poate fi actionata printr-o simpla trecere a degetului, fara a fi necesara actionarea manuala a unui buton,

-Intrerupator clasic, cu buton care se misca de sus in jos sau stanga dreapta. Acesta poate fi echipat cu un cronometru, potentiometru sau dimmer, poate fi echipat cu un indicator luminos sau detector de miscare,

 

Prize electrice si intrerupatoare decorative

Aspectul estetic este un alt punct de luat in considerare la alegerea prizelor si intrerupatoarelor electrice, dupa ce au fost luate in considerare functiile si standardele de siguranta. Oricine poate acum sa gaseasca modelul care se potriveste cel mai bine decorului sau, atat in ​​ceea ce priveste aspectul, cat si culoarea.