Masuri pentru folosirea in siguranta
a unei cabine sablare profesionale

Sablarea este un proces de curatare si finisare a diferitelor suprafete, indiferent daca este vorba despre sticla, piatra, metal sau alte tipuri de materiale solide, prin procedeul de suflare abraziva. Pentru a putea avea loc acest procedeu de lucru se utilizeaza cabine de sablare profesionale, alese si instalate corespunzator in centrele de productie si prelucrare. 

O cabina de sablare profesionala reprezinta una dintre modalitatile cele mai eficiente pentru a usura procedurile de lucru si pentru a obtine rezultate bune. Pentru a putea fi utilizata in deplina siguranta, operatorul unei cabine sablare profesionale trebuie sa respecte cateva masuri, astfel incat sa se evite producerea unor situa

tii neprevazute care pot sa puna in pericol chiar si viata operatorului. 

Masuri de siguranta pentru operarea unei cabine sablare 

Aceste masuri de siguranta privind cabinele de sablare trebuie sa faca parte din cadrul masurilor de protectie a muncii care trebuie prezentate in mod obligatoriu tuturor operatorilor si muncitorilor care vin in contact cu cabinele de sablare. 

In primul rand, pentru a evita producerea unor situatii neprevazute, este recomandat ca suprafata de lucru sa se pastreze mereu curata si sa se verifice in mod constant starea in care se prezinta. Cabina de sablare trebuie utilizata in conformitate cu recomandarile emise de producator. 

Adica nu trebuie sa fie instalata in zone cu umiditate crescuta sau in puncte de lucru slab iluminate. Daca o cabina sablare se afla intr-o incapere unde umiditatea este crescuta atunci performanta echipamentului poate sa fie si ea afectata. 

Pentru a putea lucra in conditii de siguranta deplina cu aceste cabine sablare se recomanda sa se utilizeze prize cu impamantare. De asemenea, asigurati-va ca sunt inlocuite accesoriile utilizate pentru sablarea profesionala a diverselor tipuri de piese, asa cum sunt manusile. Acestea din urma se uzeaza cel mai repede si, pentru a fi operata in siguranta cabina de operator trebuie inlocuite imediat ce se observa nereguli. 

Tot in timpul utilizarii cabinei, pentru a evita accidentele nedorite, este recomandat sa se blocheze usile. 

Asamblarea cabinei se face urmand instructiunile de montaj emise de producator si trebuie realizata numai de catre persoane calificate si cu experienta in instalarea si punerea in functiune a acestora. 

Cum se utilizeaza o cabina de sablare? 

In timpul utilizarii cabinei trebuie sa te asiguri ca materialul abraziv este cel potrivit pentru modelul detinut intrucat o granulatie necorespunzatoare poate sa duca la infundare. De asemenea, trebuie sa evitati supraincarcarea cu materiale abraziv a cabinei de sablare. 

Cu mainile in manusile cabinei, tintiti piesele si incepeti procesul de sablare al pieselor. Materialul abraziv poate sa fie utilizat pana in momentul in care devine prafos. Dupa ce a ajuns materialul abraziv in aceasta stare se inlocuieste cu altul nou si se poate incepe o noua procedura de sablare. 

De fiecare data cand se utilizeaza o cabina de sablare profesionala este necesar sa se respecte toate masurile de operare in siguranta fara nici o exceptie. Indiferente de experienta operatorului si de cunostintele sale, utilizarea in siguranta a cabinelor de sablare este o conditie obligatorie.