Plan de afaceri online

pregatirea unui plan de afaceri

Odată ce aţi stabilit obiectivele, ati gasit o idee de afaceri nemaipomenita si ati identificat nisa de piata in care veti actiona, trebuie să alocaţi o anumită perioadă de timp planificării şi cercetării.
Foarte puţine lucruri se petrec din întâmplare.
De aceea, dacă nu aveţi un plan bine stabilit după care să vă orientaţi, nu veţi şti unde trebuie să ajungeţi şi ce trebuie să faceţi.

Pregătirea satisfăcătoare  a unui plan de afaceri este un exerciţiu esenţial, dar dureros. Procesul de planificare forţeaza manageri sau antreprenori online sa înţeleaga mai clar ce vor sa realizeze, cum si cand o pot face.

Chiar dacă nu este nevoie de sprijin extern, un plan de afaceri poate juca un rol vital în evitarea greşelilor sau recunoaşterea unor oportunitati. Pentru mulţi, procesul de planificare este chiar mai util decât planul  final. Deci, chiar dacă nu aveţi nevoie de un plan oficial, ganditi-va cu atenţie la trecerea prin procesul de planificare. S-ar putea fi extrem de benefic pentru afacerea dumneavoastra.

Un plan scris în mod clar şi intr-un “ambalaj  atrăgător” va face posibila atragerea unor potentiali sponsori, investitori, etc.
Un plan de afaceri bine pregatit demonstreaza că antreprenorii cunosc afacerea si ca au gandit-o pana la capat in ceea ce priveste dezvoltarea de produse, management, finanţe, şi, cel mai important, a pieţei şi concurenţei.
În următoarele secţiuni, va voi prezenta ideile de baza pentru pregătirea unui plan de afaceri şi completarea acestuia cu detalii.

Importanta procesului de planificare a afacerii online

V-aţi decis să scrieti un plan de afaceri, şi sunteţi gata pentru a începe?
Felicitări! Tocmai aţi crescut foarte mult şansele ca afacerea dumneavoastra sa reuseasca. Dar, înainte de a începe redactarea planului, va trebui să planuim redactarea lui.

Planul de afaceri va va ajuta sa controlati gradul de responsabilitate si sa reduceti timpul pierdut pe indecizii. Pentru a va planifica planul va trebui in primul rand sa va stabiliti obiectivele in cadrul afacerii.

 

Determinaţi obiectivele!

Închideti ochii. Imaginaţi-vă că au trecut deja cinci ani! Unde ati ajuns?

Veţi avea o afacere proprie dar care nu a crescut semnificativ în mărime?

Veti fi la comanda unei afaceri multinationale, aflata in plina dezvoltare?

Veţi fi pe o plaja, undeva, bucurandu-va de castigurile obtinute, dupa ce ati vandut toate afacerile?

Raspunsul la aceste intrebari constituie o parte importanta in dezvoltarea unui plan de succes. De fapt, fara sa stii incotro te indrepti, nici nu prea e posibil sa faci un plan.

Acum este un timp bun pentru a va lasa mintea libera, pentru a explora toate caile pe care va doriti sa evolueze afacerea. Incercati sa scrieti un eseu care sa cuprinda obiectivele afacerii. Acesta poate sa ia forma unei scrisori adresate dumneavoastra, scrisa cinci ani de acum in viitor, in care sa descrieti felul in care a evoluat afacerea. Citind un astfel de document s-ar putea sa fiti surprinsi de faptul ca nu va doriti o intreprindere mare cu o crestere rapida, si ca mai degraba v-ati dori o afacere mica si stabila.

Chiar daca nu invatati nimic nou, acum intelegeti mai bine obiectivele propuse iar asta va va ajuta foarte mult atunci cand veti lua decizii in cadrul planului de afaceri.

Daca aveti probleme in a va hotara care sunt scopurile si obiectivele dumneavoastra pe termen lung, iata o lista de intrebari menita sa va ajute:

  1. Cat de determinat sunt eu sa duc o afacere pana la capat?
  2. Sunt dispus sa investesc bani si sa muncesc peste program fara sa fiu platit, sacrificand astfel stilul de viata si timpul personal pe termen nelimitat?
  3. Ce se va intampla cu mine daca aceasta aventura nu da roade?
  4. Daca va reusi, de cati angajati va avea nevoie aceasta companie?
  5. Care ca fi venitul anual in primul an? Dar in al cincelea?
  6. Care va fi cota ei de piata in acel timp?
  7. Va cuprinde o gama redusa de produse, sau va vinde un larg spectru de bunuri si servicii?
  8. Voi fi un manager care se va implica in mod direct sau voi distribui o mare parte din sarcini altora?
  9. Daca voi distribui sarcinile si altora, care sunt acestea? Vanzari? Tehnice?
  10. Cat de bine ma simt primind indicatii de la altii? As putea lucra cu parteneri, investitori care cer implicarea lor in managementul companiei?

Prin stabilirea scopurilor si obiectivelor din planul de afaceri,
vei fi capabil sa compari scopurile anticipate cu rezultatele obtinute.