Optimizare Web pentru Google

În lumea digitală de astăzi, optimizarea paginilor web pentru Google nu este doar o opțiune, ci o necesitate. Dacă doriți ca site-ul dvs. să fie vizibil și să atragă trafic relevant, urmați acest ghid pas cu pas pentru a vă asigura că pagina dvs. web este optimizată eficient pentru motorul de căutare dominant, Google.

Importanța Tagului de Titlu

Rolul Crucial al Tagului de Titlu

Tagul de titlu este, fără îndoială, cel mai important element al paginii dvs. din perspectiva SEO. Este primul lucru pe care motoarele de căutare și utilizatorii îl văd, influențând direct clicabilitatea în rezultatele căutării.

Reguli pentru optimizarea paginilor pentru Google 1

Cum să Optimizați Tagul de Titlu

Pentru a maximiza eficiența, tagul de titlu trebuie să fie concis (nu mai mult de 85 de caractere), să includă cuvinte cheie relevante și să fie atractiv pentru cititori. Plasați cele mai importante cuvinte cheie la începutul tagului pentru a atrage atenția.

Lungimea și Poziția Tagurilor

Lungimea Ideală a Tagurilor

Lungimea tagului de titlu este crucială. Un tag prea lung va fi trunchiat de Google, ceea ce poate duce la pierderea informațiilor esențiale. Mențineți un echilibru între concizie și descriere informativă.

Poziționarea Strategică a Tagurilor

Tagurile dvs. trebuie să fie plasate strategic în codul HTML al paginii. Tagul de titlu trebuie să fie cât mai aproape de tagul <head> pentru a-i asigura o proeminență maximă.

Utilizarea Cuvintelor Cheie în Corpul Textului

Importanța Cuvintelor Cheie

Cuvintele cheie sunt esențiale pentru optimizarea SEO. Acestea trebuie să apară în mod natural în prima parte a textului, la mijloc și spre final, pentru a indica relevanța paginii pentru acele termeni de căutare.

Evitarea Supraoptimizării

Deși cuvintele cheie sunt importante, evitați supraoptimizarea. Textul trebuie să rămână natural și ușor de citit pentru utilizatori, nu doar pentru motoarele de căutare.

Optimizarea Imaginilor

Atributul Alt în Imagini

Imaginile sunt o componentă esențială a oricărei pagini web, dar Google nu le poate „citi” fără ajutor. Utilizați atributul alt pentru a descrie imaginile, incluzând cuvinte cheie relevante.

Numele Fișierelor Grafice

Chiar și numele fișierelor de imagine pot contribui la SEO. Redenumiți imaginile cu cuvinte cheie relevante (de exemplu, produs-cheie.jpg în loc de img295.jpg).

Linkuri și URL-uri

Cuvinte Cheie în URL-uri

URL-urile paginilor dvs. ar trebui să includă, de asemenea, cuvinte cheie. Aceasta nu numai că ajută la SEO, dar și face linkurile mai informative pentru utilizatori.

Linkuri Interne și Externe

Utilizați linkuri interne pentru a ghida vizitatorii și motoarele de căutare către alte pagini relevante de pe site-ul dvs. De asemenea, linkurile externe către site-uri autoritare pot îmbunătăți credibilitatea și relevanța paginii dvs.

 

TITLE
1. Prezenta tagului de titlu

“Tagul de titlu este cel mai important tag din pagina din punct de vedere al motorului de cautare Google si nu numai. Acest lucru din doua motive. Primul ar fi acela ca motoarele de cautare acorda o relevanta mult mai mare unui site dupa cuvintele cheie gasite in tagul. In al doilea rand, continutul taguluieste acela care apare ca titlu generic printre rezultatele cautarii.

Asadar adauga un tagpentru un scor mai bun in clasamentul general al motorului, avand grija sa folosesti cele mai importante si mai reprezentative cuvinte cheie la inceputul tagului. 2. Lungimea tagului de titlu “In cazul motorului de cautare Google, trebuie sa limitezi continutul tagului titlu la un sir de cuvinte si expresii cheie totalizand nu mai mult de 85 de caractere, cu spatii cu tot.

Daca tagul de titlu este prea lung, motorul il va trunchia la mijlocul propozitiei, pierzandu-se astfel mesajul pentru vizitator si cuvinte cheie importante pentru motorul de cautare.” 3. Pozitiafata de alte taguri “Deoarece taguleste cel mai important tag din pagina, va trebui sa-l plasezi cat mai sus posibil in codul HTML al paginii, adica in imediata vecinatate a tagului de inceput, pentru o proeminenta cat mai buna a continutului acestuia. Nici un alt tag nu se va mai interpune intre tagulsi tagul. “
4. Cuvintele cheie nu apar in titlu
“Pentru rezultate bune si foarte bune, cele mai importante cuvinte cheie trebuie sa apara in titlu. Daca nu folosesti cuvinte cheie in tagul de titlu sunt sanse mari ca site-ul sa nu poata obtine niciodata un loc de varf in clasamentele cautarilor dupa cuvintele si expresiile cheie reprezentative.”

BODY
1. Prezenta cuvintelor cheie in prima parte a textului

“Incearca sa folosesti expresii imbogatite cu cuvinte cheie cat mai aproape de inceputul tagului BODY, de asemenea aploximativ la mijlocul corpului documentului si, nu in ultimul rand, spre final acestuia. Acest lucru indica motorului de cautare ca pagina respectiva este foarte relevanta pentru cuvantul cheie in cauza.

De asemenea, din moment ce Google poate extrage o bucata de text din primele linii ale corpului documentului, folosind-o apoi ca descriere in listing, verifica atent textul de inceput al documentului pentru a constata daca se preteaza ca relevant pe post de descriere generica a site-ului.

Google este un motor de cautare tematic, deci va trebui sa te asiguri ca fiecare pagina a site-ului va indica o tema centrala, comuna intregului site web. Utilizeaza de asemenea multe linkuri interne si externe. Ai grija sa inscrii site-ul in ODP pentru a primi, odata acceptat in director, un link ODP (DMOZ), extrem de influent in ranking-ul paginii in motor.”

2. Prezenta textului de foarte mici dimensiuni

“Google considera prezenta textului de mici dimensiuni si imbogatit cu cuvinte cheie posibil SPAM. Foloseste text cu dimensiune mai mare sau cel putin egala cu 3. Bineinteles, e posibil ca textul de mici dimensiuni sa nu fie decat o nota de copyright sau o adresa de contact, situata la sfarsitul paginii. Daca este asa, atunci nu vor exista probleme.”

Reguli pentru optimizarea paginilor pentru Google 23. Text de acceeasi culoare cu fundalul

“Multe motoare de cautare considera textul de aploximativ aceeasi culoare cu fundalul ca fiind SPAM. Asigura-te ca cele doua culori difera intre ele in codul numeric cu cel putin 10 unitati.”

4. Absenta cuvintelor cheie in corpul documentului

“Urmareste in permanenta ca in corpul documentului sa plasezi cat mai mult text imbogatit cu expresii cheie relative la tema centrala a site-ului si mai ales a paginii. In acest sens, verifica site-urile listate printre primele in cautarile dupa cuvintele si expresiile cheie vizate, stabileste densitatea de cuvinte cheie a paginilor, apoi urmareste pe cat posibil obtinerea unei cifre oarecum asemanatoare in ceea ce priveste densitatea de cuvinte cheie din textul pagini proprii.”

5. Absenta cuvintelor cheie in tagurile Header

“Google acorda o relevanta mare textului si cuvintelor cheie gasite ca facand parte din taguri header. Incearca sa folosesti pe cat posibil cuvinte cheie la inceputul unor taguri Header, precum: H1 si H2.”

7. Densitatea de cuvinte cheie prea mica

“Pentru ca pagina sa acceada catre primele locuri in clasamente, va trebui, printre altele, sa ai grija sa plasezi mai multe cuvinte si expresii cheie in corpul documentului. Imbunatateste prezenta cuvintelor si expresiilor cheie pana la o densitate de minim 2-3% fata de totalitatea cuvintelor din textul vizibil din corpul documentului. Optim ar fi in jur de 6-8%.

IMAGINI
1. Lipsa atributului descriptiv ALT

“Google ia in considerare textul descriptiv care insoteste o imagine, specificat in cod HTML, cu ajutorul atributului ALT din cadrul tagului IMG (la fel pentru AREA, APPLET, INPUT). Ar trebui deci incluse cateva cuvinte si expresii cheie in interiorul acestor atribute care sa insoteasca imagini sugestive din site (nu o bara sau un background, ci un buton sau o imagine a produsului).

2. Lipsa cuvintelor cheie din atributul ALT

“Google tine cont de textul din cadrul atributului ALT insotind unul din tagurile IMG, APPLET, AREA, INPUT atunci cand stabileste relevanta paginii. Ar trebui deci incluse cateva cuvinte si expresii cheie in interiorul acestui atribut care insoteste de regula imagini si nu numai. Nu uita totodata ca rolul acestui tag este si acela de a oferi un text descriptiv asociat imaginii, afisabil in browser pentru cei care navigheaza cu optiunea de afisare a imaginilor dezafectata.”

3. Prezenta cuvintelor cheie in numele fiserelor grafice

“Ia in considerare posibilitatea de a obtine inca un mic procent de relevanta a site-ului dupa cautarile vizate, numind fisierele de imagine dupa cuvintele si expresiile cheie tinta. De exemplu, daca imaginea se numeste “img295.gif”, ar trebui modificat acest nume in ceva de genul: “expresie-cheie.gif”.

LINK
1. Absenta cuvintelor cheie in URL-ul site-ului

“Numele de domeniu (mai precis adresa de web a site-ului) ar trebui sa includa cel putin un cuvant cheie relativ la (si relevant pentru) tematica si obiectivele site-ului. De exemplu, daca o expresie cheie reprezentativa pentru tematica site-ului este, sa zicem, “afaceri pe net”, atunci adresa URL a site-ului ar trebui sa fie pe cat posibil “www.afaceri.net”. Multe motoare de cautare gasesc relevante pentru site, cuvintele si expresiile cheie utilizate in plus si in denumirea fisierelor HTML.”

Reguli pentru optimizarea paginilor pentru Google 32. Absenta cuvintelor cheie in URL-ul paginii

“Numele fisierului HTML reprezentand pagina curenta ar trebui sa includa cel putin un cuvant sau o expresie cheie relativa la (si relevanta pentru) tematica si obiectivele site-ului. De exemplu, daca o expresie cheie reprezentativa pentru pagina respectiva este, sa zicem, “afaceri pe net”, atunci pagina fisier HTML ar trebui intitulata “afaceri-pe-net.html”. Important: tine cont de aceasta separare a cuvintelor cheie printr-o cratima (si nu underscore).

3. Densitatea de cuvinte cheie in textul asociat linkurilor din pagina

“Este important ca textul descriptiv ce insoteste in mod vizibil linkul, sa fie cat mai sugestiv si totodata cat mai bogat in cuvinte si expresii cheie relative la paginile din si catre care se face trimitere. In mod normal, fiecare link ar trebui descris cu cel putin un cuvant cheie daca nu cu mai multe sau utilizand in intregime expresii cheie (evident, nu rupte de context)..”

 

Concluzie

Optimizarea paginilor web pentru Google este un proces continuu și dinamic. Prin urmărirea acestor sfaturi, veți îmbunătăți vizibilitatea site-ului dvs. în rezultatele căutării și veți atrage un trafic mai relevant. Amintiți-vă, SEO este despre echilibrul între tehnici tehnice și crearea unui conținut valoros și accesibil pentru publicul dvs.țintă.