Cum sa obtin finantare pentru afacerea mea online?
Iata 8 idei testate 

Când vine vorba de finanțare, nu există o abordare universală.
Pe lângă faptul că fiecare afacere are nevoi unice de finanțare, fiecare opțiune de finanțare diferă în funcție de disponibilitate, termeni, sume de finanțare și criterii de eligibilitate. În prezent, există numeroase metode de a strânge fonduri pentru micile afaceri online, dincolo de a apela la banii de la saltea.

Stabilește suma de care ai nevoie

Estimarea costurilor tale de pornire nu este doar un element necesar al planului financiar, dar te poate ajuta și să determini de câtă finanțare ai cu adevărat nevoie. Acest lucru îți poate oferi imediat un impuls în căutarea de surse și poate restrânge opțiunile potențiale în funcție de sumele oferite. În plus, existența unui plan financiar coerent îți poate îmbunătăți șansele de a primi aprobare pentru cererea de finațare. 

În continuare îți voi prezenta șapte, cele mai populare opțiuni de finanțare pentru micii întreprinzători.

  1. Imprumut de la Rude și prieteni

    Finantare 5

Este un lucru obișnuit ca în primele etape ale unei afaceri, părinții, frații sau prietenii să te susțină din punct de vedere financiar. Această opțiune este cea mai potrivită pentru afacerile care au nevoie de sprijin inițial pentru a demonstra că noul conceptul poate avea succes, până la punctul în care se pot căuta alte finanțări.

Argumente pro

Este un proces de finanțare mai rapid, cu termeni flexibili. În funcție de cât de mare este dobânda plătită prietenilor sau familiei tale, aceasta ar putea fi o soluție câștigătoare pentru pentru ambele părți

Argumente contra

Amestecarea afacerilor cu finanțele familiei și ale prietenilor poate deteriora relațiile dacă lucrurile nu merg cum trebuie. Va trebui să evaluezi cu atenție impactul posibilului eșec al afacerii înainte de a continua cu această metodă.

 

  1. Împrumuturi bancare

Împrumuturile bancare clasice sunt încă o sursă populară de finanțare pentru multe întreprinderi și start-up-uri. Dar asigură-te că analizezi mai întâi diferitele tipuri de împrumuturi, dobânzi și termeni și condiții care vin cu fiecare opțiune disponibilă. Această metodă este potrivită pentru orice afacere care are o relație bună cu banca și este capabilă să vină cu un plan de afaceri convingător.

Argumente pro

Unele bănci oferă dobânzi scăzute, în funcție de scorul de credit. În plus, nu va trebui să renunți în niciun fel la controlul pe care îl ai asupra propriei afaceri.

Argumente contra

Procesul de obținere a finanțării bancare poate fi adesea lung și obositor.

  1. Crowdfunding

Prin această metodă poți strânge suma de finanțare de care ai nevoie, online de la publicul larg. Oamenii pot fie să îți împrumute banii direct, fie să cumpere acțiuni sau procente din afacerea ta. Este cea mai potrivită opțiune pentru afacerile cu un mare potențial de creștere, care atrag foarte multă atenție.

Argumente pro

Cu cât grupul de persoane la care poți ajunge este mai mare, cu atât ai mai multe șanse de a obține suma necesară în condiții favorabile.

Argumente contra

Este posibil să dureze mult timp până să îți atingi ținta și poate fi necesar să investești mult în publicitate.

  1. Investitori privati

Investitorii sunt persoane potente financiar care oferă finanțare în schimbul unui procent din afacerea ta.
Unii investitori lucrează în grupuri, în timp ce alții lucrează pe cont propriu.

Aceşti potenţiali investitori sunt oameni care au bani pe care doresc să îi investească.
De obicei, aceştia aşteaptă un profit mare deoarece companiile nou-apărute constituie un risc destul de mare.

Potenţiale surse:

  • Indivizi bogaţi, capitalişti aventuroşi, colegi, sau chiar clienţi entuziasmaţi ai magazinelor în care produsul vostru se va vinde.
  • Cluburile antreprenoriale sau investiţionale locale.
  • Nume de investitori pe care le găsiţi în diferite articole.
  • Proprietarii de magazine.

Adesea, obiectivul lor este de a ajuta afacerea să se dezvolte rapid, astfel încât să poată realiza o rentabilitate bună a investiției într-un interval de timp scurt.
Această metodă nu este potrivită pentru întreprinzătorii care doresc să păstreze controlul 100% asupra afacerii lor. 

Argumente pro

În afară de bani, investitorii vor aduce și experiență și ar trebui să poată oferi sfaturi valoroase pentru afacere.

Argumente contra

Foarte probabil va trebui să renunți la controlul asupra afacerii tale într-o oarecare măsură.

  1. Împrumuturi pe termen scurt

Unele instituții financiare sunt specializate în împrumuturi pe termen scurt, pentru a îmbunătăți capitalul, a crește fluxul de numerar sau a demara un proiect. Această metodă de finanțare poate funcționa pentru afacerea ta dacă mai ai nevoie de a adăuga fonduri la o sumă deja disponibilă și ești încrezător că vei avea posibilitatea de a efectua rambursarea la timp.

Argumente pro

Procesul de finanțare este relativ rapid dacă îndeplinești toate condițiile necesare.

Argumente contra

Rata dobânzii poate fi extrem de mare în cazul acestor împrumuturi

  1. Autofinanțarea (fonduri proprii)

Puteţi investi în propria voastră afacere. Folosirea fondurilor personale este o metodă bună de finantare a produsului, deoarece rămâneţi la putere şi puteţi păstra şi tot profitul. Cu toate acestea, există şi riscul de a vă pierde toţi banii şi să mai rămâneţi şi cu o sumă mare ca datorie. Sursele de fonduri personale includ:

  • Economiile voastre, cărţile de credit, ipotecarea casei, împrumuturi la bancă sau obţinerea unui împrumut de la biroul de dezvoltare economică al oraşului.
  • Împrumuturi girate de persoane apropiate vouă. De exem­plu, părinţii voştri pot fi giranţi pentru a obţine împrumutul de care aveţi nevoie.


Autofinanțarea, este o modalitate eficientă de finanțare a micilor afaceri online, mai ales atunci când ești la început de drum. Antreprenorii începători întâmpină adesea dificultăți în obținerea de finanțare fără să prezinte mai întâi un plan de succes. Poți investi din propriile economii fără să îți bați capul cu formalități ori să te îngrijorezi de rata dobânzii.

Argumente pro

Când este vorba doar de banii tăi, ești singurul care decide direcția afacerii. 

Argumente contra

Această metodă este potrivită numai dacă cerința inițială de finanțare este mică. Unele companii au nevoie de sume importante de bani chiar din prima zi și pentru astfel de afaceri, autofinanțarea nu este o opțiune viabilă.

 

Finantare 6

  1. Strânge fonduri câștigând concursuri

Participarea la cât mai multe concursuri ajută enorm la maximizarea oportunităților de strângere de fonduri. Astfel de evenimente îi încurajează pe antreprenori să-și înființeze propriile afaceri, să dezvolte produse, sau să pregătească planuri de afaceri.

Argumente pro

Câștigărea unor astfel competiții te poate aduce în atenția mass-mediei. 

Argumente contra

Trebuie să-ți scoți proiectul în evidență pentru a avea șanse în aceste concursuri și a-i convinge pe investitori că ideea ta merită susținută în dauna altora.

 

8. Partenerii de afaceri

Există distribuitori sau alte organizaţii care ar putea să profite de pe urma investiţiei în produsul vostru? Dacă deschideţi o cafenea, credeţi că ar putea fi interesaţi să investească 

alături de voi cei care vă aduc cănile, ceştile de cafea sau aparatele?
Sau credeţi că furnizorul unui produs care nu are legătură cu cafeaua (cum ar fi sucul) v-ar putea asigura fondurile de care aveţi nevoie dacă îi puneţi numele pe uşă (de exemplu, „Sucul X  disponibil înăuntru”)? Posibili parteneri de afaceri:

  • Firme locale care doresc o promovare specială.
  • Alţi inventatori ale căror produse se pot vinde alături de al vostru.
  • Proprietarii de magazine care ar putea face bani de pe urma produsului vostru.
  • Furnizorii de bunuri pe care aveţi de gând să le vindeţi.

 

Concluzii și pași următori

Dacă vrei să crești foarte repede, cu siguranță ai nevoie de surse externe de capital. Dacă pornești și rămâi fără finanțare externă prea mult timp, este posibil să nu reușești să profiți de oportunitățile de pe piață.

În timp ce multitudinea de opțiuni de împrumut poate face mai ușor ca niciodată începutul, proprietarii de afaceri responsabili ar trebui să se întrebe de câtă asistență financiară au cu adevărat nevoie.

Acum marea întrebare este: cum îți pregătești afacerea pentru strângerea de fonduri?

Este mai bine să începi de la început cu o bună guvernare corporativă, deoarece ar putea fi dificil să revii mai târziu și să încerci să exerciți disciplina fiscală.

Pentru a rezolva aceste preocupări, poți lua în considerare inclusiv investirea într-un software de contabilitate bun pentru a-ți păstrați finanțele în ordine.

Multe alte informatii utile afli parcurgand articolele urmatoare:

Creati o lista cu potentialii investitori ai afacerii

Pregatiti intalnirea cu investitorii (cum trebuie sa va prezentati la intalnire)

Specificati clar oferta dvs si care este nevoia de capital (ce riscuri si oportunitati sunt)

Cum sa raspundeti la intrebarile pe care vi le pun investitorii

Cateva intrebari utile pe care sa vi le puneti inainte de a incepe o afacere

 

Cum redactezi o declaratie de intentie

Cum redactezi o declaratie de intentie   Ești pe cale să faci un pas important în direcția realizării obiectivelor tale! Indiferent dacă aplici pentru un loc de muncă, pentru facultate sau vrei să îți conturezi viitorul profesional, redactarea unei declarații de...

Planificare afacere online

Planificare afacere online Te-ai gândit vreodată cât de importantă este planificarea unei afaceri online? Ei bine, astăzi vom explora împreună beneficiile și avantajele pe care le aduce o strategie bine pusă la punct. Așadar, haideți să descoperim împreună de ce este...

Strategia de marketing

Strategia de marketing   O data ce ati identificat care este piata dvs de desfacere, va trebui sa explicati strategia dvs pentru a intra pe piata si a va distribui produsele si serviciile. Potentialii investitori vor analiza aceasta sectiune cu grija pentru a se...

Cum să Transformi o Viziune într-o Afacere Profitabilă

Cum să Transformi o Viziune într-o Afacere Profitabilă Există mulţi oameni care în trecut au nutrit aspiraţia secretă de a conduce propria lor afacere. Pentru cei mai mulţi, acest gând rămâne doar o simplă dorinţă. Pentru alţii, ceva se întâm­plă în vieţile lor şi le...