AfaceriAfaceri
Planificare
Produs
Webdesign
E-commerce
Promovare
Comanda
Afaceri 
Webdesign»  Programare»  Browsere web

Browsere web


Definitie

Browserul (to browse = a răsfoi) reprezintă instrumentul cu care se vizualizează paginile web.
Deşi uneori poate fi un program software foarte elaborat, in principiu acesta face un singur lucru: citeste si interpreteaza un fisier text la care sunt adăugate un numar de comenzi ( etichete sau marcaje HTML ) care spun browserului cum să afişeze corect un text sau o imagine, ce fonturi sau ce culori trebuiesc folosite, etc.
Primul browser de tip text  s-a numit Mosaic şi a fost dezvoltat de NCSA.

In prezent, se folosesc multe browsere,  mai mult sau mai putin cunoscute. Dintre acestea, s-au remarcat trei mai importante :

  1. Internet Explorer dezvoltat de firma Microsoft
  2. Firefox al firmei Mozilla
  3. Netscape Navigator dezvoltat de firma Netscape

Conform unor statistici realizate pe Internet, acestea cumuleză aproape 90% din numărul total de utilizatori. Toate folosesc o interfaţă grafică care permite vizualizarea uşoară şi atractivă a paginilor web.
Fiecare dintre ele are mai multe variante.
Viteza de afişare a informaţiilor este net superioară iar stabilitatea acestora a crescut semnificativ. Butoanele şi meniurile de acces pot fi personalizate, putandu-se schimba aspectul şi culoarea acestora.

Netscape Navigator

Navigator dispune de o interfaţă skin-abilă (cei interesaţi pot alege dintr-o gamă largă de teme şi pot renunţa la diferite butoane pe care nu le folosesc), în timp ce Explorer si-a păstrat interfaţa clasică.
La versiunea IE6.0 se observă o creştere semnificativă a vitezei, o stabilitate mai mare şi un nivel de ocupare a resurselor mai redus. Este asigurat suportul pentru tehnologiile W3C iar funcţiile adiacente ( player-ul multimedia, Instant Messenger-ul, etc. ) sunt integrate în browser şi sunt realizate de către Microsoft.

În versiunea NN 6.2, se pot reda fişierele multimedia folosind RealPlayer sau Winamp. În plus, se poate folosi AOL IM pentru chat-ul online sau Net2Phone pentru a realiza o conexiune tip computer-telefon. Cei interesaţi au posibilitatea primirii de ştiri sau noutăţi, afişarea cotaţiilor bursiere ( folosind MySidebar).
Rezultatele căutării sunt afişate cu “Search” , fereastra browserului rămanand disponibilă pentru vizualizarea diferitelor legături.
Chiar dacă lumea browserelor este dominată în continuare de către Microsoft şi Netscape, există şi alţi dezvoltatori care oferă soluţii alternative pentru navigarea pe Internet.

Astfel, un browser des utilizat este Opera (www.opera.com), care foloseşte o tehnologie nouă, numită Gecko. Aceasta permite o viteză superioară de afişare şi incărcare a paginilor web. În afară de browser, mai este oferit un client de email şi o funcţie de Instant Messaging. Căutarea se face direct în fereastra browserului iar interogarea se transmite direct către Google.

Firefox Mozilla

Un alt browser, gratuit, cu o ascensiune spectaculoasa in ultimul an este Firefox (http://www.mozilla.com/firefox)
Este Open Source, adica este deschis programatorilor, codul sursa fiind accesibil celor interesati. Aceasta este garantia faptului ca Firefox nu contine cod sursa intentionat periculos sau spyware.

Firefox are o interfata intuitiva si blocheaza virusii, programele spyware si ferestrele publicitare popup. Paginile web se incarca mai repede decat cu orice alt browser. Paginile favorite din Internet Explorer pot fi importate usor in Firefox. Prezinta optiuni utile ca navigare prin deschiderea unei noi file, marcarea usoara a paginilor favorite, bara de cautare pe Google, Yahoo sau alte motoare de cautare integrata.

Toate acestea fac ca folosirea internetului si navigarea pe web sa fie mai usoare si mai placute.
Codul sursa al Firefox permite o mai corecta  afisare a site-urilor complexe, accepta cele mai noi standarde si formate web, si are o performanta generala mai buna.
Firefox permite actualizarea usoara in mod automat, aducand ultimele noutati in materie de securitate si optiuni suplimentare.

Precum filele unei carti, Firefox permite deschiderea unei pagini web intr-o fila noua, fara a deranja vizualizarea paginii curente. Trecerea de la o fila la alta, inchiderea unei file se face extrem de usor. Exista in continuare posibilitatea de a vizualiza alte pagini intr-o alta fereastra de browser, fiecare putand avea mai multe file deschise. Aceasta caracteristica permite o navigare organizata si usoara pe multe pagini web in acelasi timp.

Permite cautarea pe cele mai populare motoare de cautare, fara a fi nevoie de a vizita mai intai site-ul  respectiv, totul printr-o simpla casuta in coltul  dreapta sus. Se pot adauga usor mai multe  motoare de cautare.
Combinatia de taste Ctrl-K duce direct la casuta de cautare pe Google.

Firefox ofera securitate maxima navigarii pe web, nepermitand programelor spyware, worm sau virusilor sa patrunda in calculatorul dvs. Comunitatea Firefox de programatori si experti in securitate pe internet monitorizeaza permanent pericolele de securitate si ofera actualizari periodice pentru a fi intotdeauna protejati.
Ofera o navigare usoara pentru toti, inclusiv pentru persoanele cu handicap vizual sau motor.

Firefox este primul browser cu accesibilitate DHTML, care, atunci cand este activata de catre  webmasteri, permite ascultarea continutului paginilor web.
Este extrem de configurabil, permitand instalarea de extensii si de noi optiuni, schimbarea look-ului -  practic intreg modul in care arata si functioneaza.

Dupa finalizarea sitului web, va trebui să-l testaţi, urmărind modul de încărcare şi vizualizare a paginilor web în mai multe browsere. Acest lucru este recomandat deoarece între browsere există diferenţe fundamentale şi uneori, pagini care folosesc acelaşi cod HTML pot fi afişate diferit.

Ar fi bine să aveţi chiar versiuni diferite ale browserelor.
Urmăriti erorile care pot apare şi căutaţi să le înlăturaţi.

  

 
Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus.
Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.
Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
Cod Securitate


AfaceriAfaceri