AfaceriAfaceri
Planificare
Produs
Webdesign
E-commerce
Promovare
Comanda
Afaceri 
Webdesign»  Planificare webdesign»  Accesibilitate

Accesibilitatea unui sit web

     Accesibilitatea reprezinta una dintre cerintele de baza atunci cand se proiecteaza o pagina web. Aceasta inseamna ca orice netsurfer trebuie si poate sa aiba acces la situl dvs., indiferent de browserul pe care-l foloseste, rezolutia sau dimensiunile ecranului, setarile calculatorului.

In plus, accesibilitatea web se refera si la accesul persoanelor cu dizabilităţi la continutul web.
Mai clar, accesibilitatea web înseamnă un design web care permite persoanelor cu dizabilităţi sa perceapa, inteleaga, navigheze si sa interactioneze cu paginile web in mod eficient si sa creeze continut web.

Exista milioane de oameni cu dizabilităţi care afectează modul in care ei folosesc web-ul. In momentul de faţă majoritatea site-urilor web au bariere de accesibilitate care fac accesul persoanelor cu dizabilităţi la site dificil sau chiar imposibil. Totusi, dacă site-urile web si software-ul web ar fi accesibile, persoanele cu dizabilităţi ar putea folosi web-ul într-un mod eficient.

Accesibilitatea web tine cont de toate tipurile de dizabilităţi, inclusiv vizuale, auditive, fizice, de vorbire, cognitive si neurologice.

De aceasta facilitate beneficiaza şi persoanele fără dizabilităţi. Spre exemplu, un principiu cheie al accesibilităţii web este flexibilitatea.Flexibilite cu privire la diferite nevoi, situaţii sau preferinte. De flexibilitate beneficiază toate persoanele care folosesc web-ul, inclusiv persoane fără dizabilităţi in anumite situaţii (spre exemplu o conexiune proasta la internet), persoane cu dizabilităţi temporare (spre exemplu o persoana cu mana rupta), şi unele persoane in varsta.

Prezent si viitor

Siturile web accesibile conduc la o crestere a gradului de flexibilitate si adaptabilitate.
In prezent , asistam la o crestere a numarului de telefoane mobile care permit accesul facil la Internet.
S-au dezvoltat browsere care dau posibilitatea persoanelor cu deficiente de vedere sa navigheze pe Internet printr-o prezentare de tip Braille. Multe companii de autoturisme au prezentat modele de masini care ofera printre optiuni posibilitatea de a accesa direct Internetul.De aceea, prin scrierea unor pagini accesibile trebuie sa aveti in vedere si acesti utilizatori.
In viitor, aceste tehnologii inovative se vor dezvolta si chiar vor apare altele noi.

In cartea "Afaceri online-Ghidul succesului pe Internet" veti gasi informatii detaliate despre:

  • Evaluarea accesibilităţii web
  • Tehnologii folosite
  • Realizarea accesibilităţii unui site web
  • Utilizarea CSS-urilor in accesibilitatea web
  • Ce este utilizabilitatea (usability)
  • Ce puteţi obtine imbunatatind un site din punct de vedere usability?
  • Sugestii pentru a va imbunatati site-ul
  • Topul celor mai frecvente erori de usability
  • Cerinţe minimale in ce priveste accesibilitatea

Exemplu de sit web

 Cand am proiectat situl web am avut în vedere utilizatorii care folosesc un computer cu o configuraţie minimă şi au un monitor de 14". De asemenea, am verificat ca paginile să poată fi bine vizualizate atat la o rezoluţie a monitorului de 600x800 cat si la rezoluţii mai mari.
În plus, am căutat să folosesc atat browsere diferite ( Internet Explorer, Firefox si Netscape Navigator ) cat şi versiuni diferite ale aceluiasi browser. Am făcut acest lucru deoarece este puţin probabil ca un surfer să incarce browserul IE 7.0 sau să schimbe rezoluţia monitorului numai pentru a vedea in cele mai bune condiţii o pagină web. Posibilitatea ca un vizitator să dea click pe butonul Back şi să caute in altă parte este mult mai mare.

O categorie aparte de vizitatori ai paginilor web o reprezinta roboţii motoarelor de căutare.
Este foarte important ca pagina să fie pregatită în pealabil pentru a putea fi accesibilă cat mai uşor.
Acest lucru se poate realiza folosind etichetele Meta.

Etichetele Meta sunt nişte bucăţi de cod incluse in antetul fiecărei pagini, în general după titlu. Acestea sunt invizibile pentru vizitatorii obişnuiţi, dar ele sunt folosite de roboţi pentru a determina ce informaţii sunt conţinute in fiecare pagină.
Motoarele de căutare caută şi indexează întai pagina web principală şi apoi revin si investighează restul paginilor, inclusiv legăturile, pentru a putea indexa intregul sit.
De aceea, pentru a obţine o poziţie cat mai bună în lista de căutare rezultantă trebuie să alegeţi cu atenţie conţinutul acestora şi locul de plasare.

Cele mai importante etichete Meta sunt :Mai multe informaţii referitoare la etichetele Meta, veţi găsi in secţiunea “Motoare de căutare”.


 
Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus.
Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.
Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
Cod Securitate


AfaceriAfaceri