AfaceriAfaceri
Planificare
Produs
Webdesign
E-commerce
Promovare
Comanda
Afaceri 
Webdesign»  Planificare webdesign

Planificarea sitului web

Planificarea reprezintă procesul prin care trebuiesc definite in mod clar motivele pentru care se realizează un sit web, mijloacele care sunt la dispozitie, care va fi publicul ţintă, etc.

Întrebări preliminare

Înainte de a investi bani, timp si energie in realizarea unui sit web şi pentru a avea o privire de ansamblu, căutaţi să răspundeţi la cateva intrebari generale :

Care este scopul sitului ?
Care este audienţa potenţială ? Care este nivelul de pregătire , ce anume îi interesează , ce fel de aptitudini si cunoştinţe au persoanele care se presupune ca vor vedea situl ?
Ce motive ar avea oamenii sa viziteze situl respectiv ?
Ce produse sau servicii doriti sa prezentaţi sau sa vindeţi ?
Cat timp preconizaţi că va dura realizarea sitului? Realizaţi un grafic cu eşalonarea in timp a etapelor pe care trebuie sa le parcurgeţi.
Cat de des doriţi să-l actualizaţi : zilnic, saptamanal, bilunar sau lunar ?
Unde doriţi sa fie găzduit situl ? La propriul  furnizor de servicii Internet, la un serviciu de găzduire gratuit sau la un serviciu de găzduire comercial ( cu plata ) ?
Ce materiale si informatii vă sunt necesare pentru a crea situl web ?

Exemplu de sit web

Deoarece ştiu din proprie experienţă că se invaţă mult mai uşor daca ai la dispozitie un exemplu, m-am gandit să vă dezvălui modul cum am planificat situl web http://www.afaceri.net.

Am navigat mult pe Internet dar pană acum nu am găsit nici un sit web, in limba romană, care să ofere suficiente informaţii pentru inceperea unei afaceri online. Deoarece Internetul a inceput sa pătrundă din ce in ce mai mult şi in Romania şi avand in vedere oportunităţile oferite de acest mediu, m-am gandit sa realizez un sit cu diverse resurse utile celor care vor să demareze o afacere pe Internet si nu ştiu cum să procedeze.

Aceste persoane reprezintă audienţa sitului meu. Avand in vedere conjunctura economică, internă şi internaţională, sunt convins că în viitorul apropiat numărul celor interesaţi va creşte substanţial.
Dupa părerea mea, primul lucru pe care trebuie sa-l cunoască o persoană care vrea să demareze o afacere online, îl reprezintă modul de realizare, publicare şi promovare al siturilor web.

Paginile web reprezinta celulele de baza ale uriaşului " organism " care il constituie mediul Internet. Atata timp cat nu se cunosc etapele realizarii unui sit web, nu se poate vorbi de afaceri online, comert electronic, plată electronică, etc.

Pornind de la aceste considerente, m-am gandit sa structurez situl web in urmatoarele secţiuni:
1. Afaceri electronice ( e-business )
2.  Webdesign
3. Cărţi electronice ( e-books )
4. Articole

  Fiecare secţiune am structurat-o pe mai multe nivele, ca de exemplu:

• secţiunea Webdesign (nivelul 1) are următoarele subsecţiuni: Proiectare, Publicare, Promovare ( nivelul2 ).
• subsecţiunea Proiectare am impărţit-o astfel: Planificare, Machetare, Programare. (nivelul3)
• în continuare, subsecţiunea Planificare are următoarele componente: Scop,  Audienţa, Accesibilitate, Conţinut, Copyright, Efecte speciale, Feedback.(nivelul 4)

In continuare, aşa am procedat cu fiecare secţiune principală obţinand o structură arborescentă. In afară de aceste secţiuni principale am mai realizat o pagina de introducere (Home) şi o pagină care conţine harta sitului (Site map) unde se pot vedea toate paginile care alcătuiesc situl.
Dupa ce am stabilit structura sitului, m-am gandit ce alte elemente mai trebuiesc incluse în fiecare pagina.
Acestea ar putea fi : Logo, Căutare in sit, Oferte gratuite, Hartă grafică, Săgeţi de navigare, etc. Bineinţeles că acestea pot fi diferite, in funcţie de modul de machetare şi conţinutul unui sit web.

Alte aspecte care trebuiesc luate in calcul atunci cand se planifică un sit web sunt:

1. Scop
2. Audienţă
3. Accesibilitate
4. Copyright
5. Efecte speciale
6. Feedback  ( interacţiunea cu vizitatorii )

Dacă veţi citi paginile urmatoare, atunci veţi putea să realizaţi singuri propriile pagini web.
În cazul în care vreţi să aprofundaţi acest subiect şi chiar să deveniţi experţi in webdesign, atunci va trebui să citiţi bogata documentaţie care există pe Internet.

În acest sens, la sfarşitul fiecărui capitol am inclus legături către cele mai interesante situri web care vă oferă informaţii suplimentare despre fiecare din subiectele discutate.
Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus.
Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.
Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
Cod Securitate


AfaceriAfaceri