AfaceriAfaceri
Planificare
Produs
Webdesign
E-commerce
Promovare
Comanda
Afaceri 
Webdesign»  Machetare»   Tabele

Tabele

Tabelele sunt folosite atat pentru o machetare eficienta cat si pentru a face mai atractive diversele elemente componente ale unei pagini web. Tabelele permit o împărţire a paginii în secţiuni şi o poziţionare precisă a textului sau imaginilor in interiorul paginii.

Să presupunem că vreţi să realizaţi o pagină web care să conţină un meniu de navigare in partea stanga si continutul ( text, imagini,etc. ) in partea dreapta. Această machetare se poate realiza şi cu ajutorul cadrelor, dar folosirea unui tabel este mai indicată deoarece aveţi mai mult control asupra elementelor.
Astfel, puteţi impărţi pagina în două coloane, cu meniul de navigare în stanga şi conţinutul propriu-zis în dreapta, textul fiind aliniat la stanga. Puteţi crea margini sau borduri de diferite dimensiuni şi culori. De asemenea, se poate încapsula conţinutul în celulele tabelului pentru a permite alinierea textului si a limita lungimea liniilor.
Deoarece bordura tabelelor nu este totdeauna necesară şi uneori poate avea un aspect neplăcut, se poate renunţa la ea prin folosirea atributului "
BORDER = 0 " .

Atunci cand folosiţi tabele, puteţi să setaţi o lăţime fixă, in pixeli, sau o lăţime relativă la dimensiunea ecranului, în procente. De exemplu, dacă folosiţi atributul WIDTH=80% , conţinutul va fi afişat pe 80% din lăţimea ecranului. In acest caz, afişarea conţinutului se adaptează mai uşor la diferitele tipuri de monitoare sau rezoluţii ale acestora. Setarea lăţimii în procente se face mai ales la paginile unde există mult text şi unde nu este necesară o formatare precisă.

Pe de altă parte, tabelele definite cu o lăţime fixă in pixeli vor rămane neschimbate.
In acest caz, dacă se foloseşte o rezoluţie mărita va apare un spatiu alb, în afara tabelului care va da uneori o imagine neplacuta. In schimb, setarea unei lăţimi fixe va permite un control ridicat al printării, realizand o tiparire fără întreruperi laterale ale paginii web respective.

Folosirea imaginilor in tabele

Cand intr-una din celulele tabelului aveţi inserată o imagine, înscrierea dimensiunilor acesteia are o mare importanţă ( atributele "WIDTH" si " HEIGHT" ). Aceasta deoarece există posibilitatea ca browserul, dupa ce construieşte structura tabelului, să constate că dimensiunile imaginii sunt prea mari pentru a completa o celula. În acest caz, browserul va reface pagina pe care o incarcă, iar cititorul va vedea o pagina care apare si apoi dispare .

Mai trebuie luat in considerare şi faptul că atunci cand există un tabel intr-o pagină web, browserul asteaptă să incarce tot conţinutul tabelului şi abia dupa aceea îl afişează cititorului. Folosirea uneia sau mai multor imagini de dimensiuni mari intr-un tabel poate duce la creşterea exagerată a timpului de incărcare ( uneori peste 1 minut ). De aceea, este recomandat să puneţi aceste imagini in afara tabelului principal sau in tabele separate, pentru ca browserul să le încarce concomitent.

Atunci cand proiectaţi o pagină web cu tabele, este bine să evitaţi pe cat posibil folosirea de tabele imbricate ( un tabel in interiorul altuia ). În afara aspectului neatrăgător, pot apare şi erori care sunt greu de depistat .

Pentru a obţine o punere in pagina eficientă, încercaţi să experimentaţi mai multe tipuri de tabele cu lăţimi, margini şi borduri diferite. In final, alegeti solutia care oferă o flexibilitate maximă si creează efectul pe care l-aţi dorit .

 

Mai multe informatii interesante despre tabele puteţi găsi vizitand următoarele situri :

http://www.webhelp.org/tables/
http://www.killersites.com/tutorial/
http://www.bagism.com/tablemaker/
 http://www.december.com/html/demo/tablehi.html

http://www.pageresource.com/html/table3.htm
http://www.htmlgoodies.com/tutors/tbl.html
Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus.
Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.
Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
Cod Securitate


AfaceriAfaceri