AfaceriAfaceri
Planificare
Produs
Webdesign
E-commerce
Promovare
Comanda
Afaceri 
Webdesign»  Internet

Internetul-notiuni elementare

 


Definitie

 

Internetul este o retea globala formata prin interconectarea mai multor calculatoare, ce faciliteaza comunicarea intre utilizatori prin transferul de date de pe un calculator pe altul .

    O retea este formata dintr-un grup de calculatoare care utilizeaza in comun echipamente , date si aplicatii, adica resurse hardware si software .

    Resurse hardware = dispozitive fizice (calculatoare , imprimante , etc) :

    Resurse software = se refera la informatii de tip logic (foldere , fisiere , aplicatii , etc) .

 

Modul de organizare a echipamentelor in reteaua Internet

 

 

    In cazul unei retele , deci si in cadrul retelei Internet , calculatoarele pot avea rol de "client" sau "server"

    Client = echipamentul de calcul din retea care beneficiaza de serviciile , datele si resursele oferite de server .
Rolul de client al unui calculator este determinat de un software special
(sistem de operare) instalat pe acel calculator , care permite accesarea unui server si preluarea serviciilor oferite de acesta . Pentru a juca rolul de client , calculatoarele nu trebuie sa fie neaparat foarte performante


 

    Server = echipament de calcul dintr-o retea care ofera spre utilizare date , servicii si dispozitive hardware . Pentru ca un calculator sa joace rolul de server , el trebuie sa aiba instalat un software special (sistem de operare) pentru servere . Acest software face ca acel calculator sa devina server

Pentru ca serverele pot fi accesate de mai multi clienti simultan , ele trebuie desigur sa fie echipate corespunzator din punct de vedere hardware pentru ca sa poata oferi in bune conditii serviciile lor tuturor clientilor . De aceia de regula, serverele sunt calculatoare foarte performante .

        O parte dintre subretelele Internet-ului au rolul de intretinere si partajare a resurselor , ele fiind denumite "puncte de acces la retea" - Network Access Point (NAP) .

        Resursele Internet sunt formate din date , servicii sau dispozitive hardware puse la dispozitia utilizatorilor internet prin intermediul serverelor Internet .

        Network Access Point (NAP) - Punct de acces la retea - se refera la o retea comerciala , avand caracter regional . Ea ofera servicii de urmatoarea natura :echipamente de calcul , de comunicatie si spatiu pentru stocarea datelor . Fiecare NAP regional este conectat la cel putin doua alte NAP-uri prin intermediul unor linii de viteza mare , oentru ca in cazul unei defectiuni temporare sa nu afecteze transmiterea de date in cadrul internet-ului .

 

Cum comunica echipamentele de calcul din reteaua Internet

 

        Comunicarea calculatoarelor intr-o retea este posibila prin utilizarea unui limbaj comun de transmitere a datelor , limbaj ce poarta numele de protocol .

        Protocolul folosit in reteaua Internet se numeste "TCP / IP" .

        TCP / IP este protocolul oficial al Internet-ului . El combina doua protocoale distincte :

        - TCP (Transmission Control Protocol) = un protocol care controleaza modul de transmitere a datelor ;

        - IP (Internet Protocol) = un protocol care gestioneaza indentificarea echipamentelor intre care se efectuiaza comunicarea .

        Comunicarea intre echipamente pe baza acestui protocol se bazeaza pe posibilitatea indentificarii unice a fiecarui echipament printr-o adresa IP .

        Echipamentele din cadrul unei retele TCP / IP se numesc host-uri (host = gazda) , indiferent de rolul pe care-l joaca (client sau server) .

        Serviciile Internet sunt disponibile prin intermediul serverelor internet administrate de furnizorii de servicii  Internet-Internet Service Provider (ISP) . Acestia ofera utilizatorilor accesul la Internet , prin inchiriere .

        Serviciile Internet sunt facilitati oferite de catre serverele din reteaua internet .De fapt , serviciile Internet sunt niste aplicatii software instalate pe serverele din reteaua Internet care fac posibila oferirea de diverse facilitati utilizatorilor Internet .

In paginile urmatoare vom gasi informatii despre:

 
Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus.
Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.
Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
Cod Securitate


AfaceriAfaceri