AfaceriAfaceri
Planificare
Produs
Webdesign
E-commerce
Promovare
Comanda
Afaceri 
Promovare»  Motoare de cautare»  Cautarea informatiei

Cautarea informatiei


Pentru a cauta o anumita informatie intr-un motor de cautare, trebuie formulata o interogare alcatuita din cuvinte sau expresii avand sensul cat mai apropiat de ceea ce se doreste sa se afle. În urma interogarii, motorul cauta in baza lui de date si returneaza o lista cu un numar mare de legaturi (uneori chiar si cateva zeci de mii) catre situri web care contin cuvantul cheie sau expresia folosita.
 Din lipsa de spatiu pe ecranul monitorului, aceasta lista este fragmentata astfel încat nu vor apare mai mult de 10 sau 20 de legaturi pe fiecare pagina. Acestea sunt asezate în ordinea relevantei, în functie de un algoritm specific fiecarui motor de cautare. Restul legaturilor apar pe paginile urmatoare.

Ideal ar fi ca legatura catre situl pe care l-ati creat sa se regaseasca pe prima pagina cu legaturi, returnate dupa o cautare, pentru a spori sansele ca el sa fie vazut de un potential vizitator. Acest lucru este necesar, cu atat mai mult cu cat sunt putini surferi care au rabdarea sa deruleze mai multe pagini cu legaturi rezultate in urma cautarii. Pentru a reusi aceasta performanta, trebuie sa cunoasteti atat structura unui motor de cautare, cat si criteriile cele mai des folosite în stabilirea gradului de relevanta al unui sit web.

In realitate, odata cu cresterea exponentiala a numarului de situri web, piata a devenit din ce în ce mai competitiva si practic este imposibil sa fie indexat automat fiecare sit nou aparut.
În aceste conditii, unii webmasteri mai întreprinzatori au început sa caute noi metode si trucuri pentru îmbunatatirea pozitionarii paginilor web create de ei in lista rezultanta în urma cautarii.
Fiecare motor foloseste diferite metode de cautare bazate pe anumite criterii stabilite atunci cand au fost proiectate. Astfel, daca un utilizator cauta dupa cuvantul "promovare", motorul de cautare scaneaza baza de date pentru a determina care situri sunt mai relevante pentru acest cuvant cheie particular.

Folosind mai multe cuvinte cheie, de exemplu "promovare sit web" va fi furnizata o lista mai concisa, care poate fi însa total diferita fata de rezultatele gasite dupa prima cautare.
Pentru a îmbunatati pozitionarea în cadrul listei furnizate de motorul de cautare trebuiesc cunoscute criteriile folosite pentru a determina gradul de relevanta. În functie de rezultatele obtinute, acolo unde este nevoie, se vor face schimbari în paginile respective.

Diferite tehnici de cautare


La adresa
http://resurse.com/abc/cautare_pe_internet.php3

am gasit un articol foarte interesant despre tehnicile de cautare:

"Utilitarele de cautare difera intre ele, privind facilitatile oferite. De exemplu, unele va permit sa folositi combinatii de cuvinte-cheie pentru a specifica exact ce tip de rezultat doriti. Daca deprindeti aceste tehnici, veti obtine rezultate mai bune in urma procesului de cautare. Oricum, primul lucru este sa va alegeti cuvintele-cheie.

Iata cateva sfaturi in acest sens:

  1. Fiti cat mai exact. Printr-o interogare precisa, se obtin mai putine rezultate si continutul relevant este mai usor de gasit.
  2. Nu folositi cuvinte uzuale. Utilizati cuvinte cat mai adecvate subiectului cautat, atfel utilitarul de cautare va returna zeci de pagini Web cu informatii nerelevante pentru dvs.
  3. Invatati sa adaptati interogarea. Daca interogarea dvs. returneaza prea multe rezultate, restrangeti aria de cautare. Daca rezultatele returnate nu sunt suficiente, reformulati-o intr-un mod mai general. Nu intotdeauna primele cuvinte-cheie sunt si cele mai bune.
  4. Folositi diferite forme ale cuvintelor. Puteti utiliza diferite cuvinte, care se refera la subectul cautat, pentru a obtine cat mai multe informatii relevante pentru dvs.
  5. Folositi sinonimele. De exemplu, scrieti si "alergare" si "jogging". Daca folositi un utilitar de cautare care accepta combinatii de cuvinte-cheie, separati sinonimele prin cuvantul cheie OR.
  6. Folositi citate intre ghilimele. In cazul cand cautati o anumita fraza sau un titlu, plasati-le intre ghilimele (de ex. "Internet pentru incepatori") in formularul utlitarului de cautare.
  7. Folositi majuscule atunci cand este necesar. Majoritatea directoarelor si indexurilor de cautare fac diferenta intre literele mici si literele mari din sirul de caractere cautat. Daca textul introdus contine numai litere mici, utlitarul de cautare va identifica numai textul scris fie cu litere mari, fie cu litere mici. In cazul in care scrieti si o litera mare, utilitarul de cautare presupune ca aceasta are o semificatie speciala si va afisa numai rezultatele care corespund exact sirului respectiv.
  8. Aflati secretele utlitarului de cautare folosit. Unele utiltare de cautare ofera facilitati speciale, prin care continutul relevant poate fi gasit mai usor."

Dreptul de autor apartine autorului articolului.
Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus.
Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.
Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
Cod Securitate


AfaceriAfaceri