AfaceriAfaceri
Planificare
Produs
Webdesign
E-commerce
Promovare
Comanda
Afaceri 
Promovare»  Automatizare»  Automatizarea primirii comenzilor

Cum se poate automatiza
procesul de comanda online 

Este surprinzator cum unii oameni nu inteleg importanta modului in care se face o comanda online, cum putem folosi diferite modalitati de plata sau care sunt optiunile unei comenzi. 
Chiar daca ai cel mai interesant sit web din lume si sute de mii de vizitatori pe luna, daca modul in care a fost conceputa sectiunea de comanda este unul gresit, greu de inteles si are mai multe greseli, atunci veti vedea cum foarte multi vizitatori acceseaza siteul dar il parasesc imediat, fara sa achizitioneze ceva.

Multi oameni se pierd in realizare unei scrisori de vanzare si in promovarea unui site, dar uita micile detalii referitoare la proiectarea unui sistem de comanda adecvat.
Tot acest proces de comanda face diferenta intre succesul sau esecul unei afaceri. 

Amintiti-va ca pe internet nu trebuie sa aveti doar un magazin de prezentare online in care oamenii intra, cauta un produs si, daca nu il gasesc, pleaca.
Singurul lucru cu care intra in contact un client este situl web, de aceea el trebuie sa se simta confortabil atunci cand va viziteaza siteul, care devine astfel un intermediar intre dvs. si client.

Daca aveti un proces de comanda confuz, complicat sau pur si simplu invechit, veti pierde o gramada de vanzari.
De asemenea daca aveti un site care accepta carti de credit, dar nu aveti mentionat un numar de telefon pentru a transmite o comanda, de asemenea veti pierde mult bani.
Tot aici mai putem adauga si formularele de comanda care nu sunt actualizate si/sau functioneaza greu sau chiar deloc.

Intreaga conceptie a unei afaceri pe internet este bazata pe faptul ca magazinul online este deschis 24 de ore din 24, in fiecare zi a saptamanii, primind comenzi si incasand profitul.
Toate au loc automat in timp ce dvs. va ocupati de altceva.

La adresa (http://www.link2ec.ro/index.php?id=27&art=29) am gasit un articol foarte interesant scris de Adriana Iordan (GECAD ePayment) cu titlul:

13 metode pentru a vă optimiza situl pentru  inlesnirea procesului de comanda online

Dreptul de autor aparţine în totalitate autorului articolului.

Atragerea de vizitatori este un proces costisitor, deci  trebuie să vă asiguraţi că, odată ajunşi pe site, cat mai multi vizitatori devin cumpărători efectivi. Iată catevă sugestii pentru a vă optimiza site-ul pentru inlesnirea procesului de comanda online:  

 1. Limitaţi numărul de pagini care trebuie vizitate pana la efectuarea unei comenzi
 2. Butoane cum ar fi: “Inregistrare”, “Cumpără”, “Adauga in cos”, “Contact”, trebuie să fie vizibile atunci cand utilizatorul este pregatit să tranzacţioneze. 
  De exemplu, în paginile de listare a produselor adăugaţi un link sau buton “Adauga in cos
  ”, prin care vizitatorul să poată comanda direct. Nu este indicat ca vizitatorul să fie obligat să intre pe pagina de descriere a produsului pentru a putea adauga un produs in coş.
 3. Nu obligaţi vizitatorul să se inregistreze sau să işi creeze un cont pentru a face o comanda.
 4. Oferiti modalităţi alternative pentru plasarea unei comenzi (ex.: telefon, fax)
 5. In pagina de listare a produselor includeti descrieri scurte şi preţul fiecarui produs. Adăugaţi posibilitatea de comparare, sortare a produselor dupa parametri precum: nume, marca, preţ, popularitate etc.
 6. Adăugaţi informaţii clare despre politica de returnare a produselor, data cand cumpărătorii işi vor primi produsele, taxe suplimentare de orice fel (TVA, transport) şi chiar privind gratuitatea pentru anumite categorii de costuri (transport gratuit, retur).
 7. Inlaturaţi şi prevedeţi posibilele bariere în procesul de decizie (politicile de securitate, confidentialitate să fie vizibile in fiecare pagina şi să contina informaţii clare).
 8. Ajutati vizitatorul să aleaga din mai multe opţiuni (ex: recomandari).
 9. Oferiti informaţii suficiente pentru a-i ajuta să işi inteleaga mai bine necesităţile (subliniaţi beneficiile produsului, adăugaţi fotografii detaliate).
 10.  Nu folosiţi butonul “Reset”, butonul de stergere a datelor introduse in formularul de checkout.
 11.  Cel mai important participant la o tranzacţie este butonul “Cumpără”.  Acesta trebuie să fie vizibil fără a fi necesara utilizarea scroll-ului. In general, vizitatorii se asteapta să il gaseasca in partea dreapta a paginii.
 12. Folositi etichete descriptive pentru butoane care să sugereze actiunea declansata. De exemplu, in pagina de descriere a produsului,  butonul de tranzacţie ar trebui să fie denumit “Adauga in cos”,  deoarece pentru utilizatorii neinitiati “Cumpără” ar putea induce sentimentul de teama ca tranzacţia urmeaza a fi executata in pasul imediat următor.
 13. Este important să se indice clar introducerea unui produs in cos iar continutul actualizat al cosului să fie prezentat in permanenta pe ecran, cu posibilitatea modificarii rapide a acestuia. 

Acestea sunt catevă din elementele destinate a inlesni procesul de cumpărăre. O mare parte din reuşita unui business online depinde de modul in care se realizeaza integrarea acestora in organizarea şi economia site-ului.”

Multi oameni devin nervoşi atunci cand comandă diverse bunuri pe internet.
Ei doresc să fie siguri că nu a intervenit nici o problemă în onorarea ei.

Astfel, puteţi să vă setaţi un autoresponder care să îi asigure pe clienţi că a fost primită comanda lor şi că va fi onorată în scurt timp.
Primirea unui mesaj de confirmare în cel mai scurt timp le transmite clienţilor impresia că sunteţi un profesionist. De asemenea, îi opreşte să trimită alte emailuri sau să vă sune.

Procesul de comandare este crucial pentru succesul afacerii si trebuie să îl automatizaţi încă de la inceput.
Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus.
Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.
Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
Cod Securitate


AfaceriAfaceri