AfaceriAfaceri
Planificare
Produs
Webdesign
E-commerce
Promovare
Comanda
Afaceri 
E-commerce»  Magazine online»  Avantaje

Avantajele comerţului electronic


O reclamă pentru un magazin online ar putea să arate astfel:
 "Fara stocuri, deschis 24 de ore din 24, fără vanzători, accesibil de oriunde şi pentru oricine".
Ceea ce īnseamnă ca un magazin electronic este, in multe privinte, superior faţă de unul obişnuit.

Fiind o pagina de internet īnseamnă ca este accesibila 24 de ore din 24 şi poate fi accesata de oricine cu acces la internet. Asta spre deosebire de magazinul/firma dumneavoastra care are o adresă fixa şi un program mai lung sau mai scurt de funcţionare. (Ceea ce e şi normal. Doar nu o să vă deschideti magazine cu program non-stop, la fiecare kilometru, in speranta ca o să treacă cineva şi pe acolo la 2 noaptea).


Un magazin electronic e deschis non-stop nu neapărat pentru că vin vizitatori la 2 noaptea - deşi se mai intamplă şi asta - ci pentru că e foarte ieftin să īl ţineţi deschis non-stop şi mai ales nu trebuie să plăţiti un vanzător care să il deservească.
Astfel puteţi fi "virtual" disponibil pentru informaţii şi comenzi 24 de ore din 24, 7 zile din 7.


Fiind o pagina de internet vizitatorii nu pot atinge produsele ... dar asta īnseamnă ca nici nu trebuie să ţineţi produse pe stoc! (Sună destul de bine, nu? Cam cată marfă aveţi imobilizată de obicei pe stoc la un punct de vanzare? Cat durează să o rulaţi?). Puteţi să vă deschideti un magazin electronic chiar şi fără să aveti marfa pe stoc, comandand marfa la furnizorul dumneavoastră abia dupa ce aveţi comenzi ferme pentru ea. Sau puteţi folosi stocul deja existent in magazinele obisnuite ale firmei dvs.


Să mai adaug ceva: de cate ori ati cerut o oferta la un furnizor şi acesta părea că nu mai ajunge cu ea la fax sau la computer ca să vi-o transmita?


Dacă aveţi acces internet probabil că aţi prefera să intraţi pe pagina de web a acestuia şi să o salvaţi direct de acolo fără să mai consumaţi timp şi bani cu telefoane şi faxuri. Şi probabil ca şi furnizorul ar prefera să nu consume timp şi bani cu asta. Mai ales dacă dupa ce primiţi oferta descoperiţi că nu are ce vă intereseaza (adica şi dvs. şi el aţi pierdut timpul degeaba).

Un magazin electronic rezolvă problema şi pentru vanzător şi pentru cumpărător. Acesta din urmă poate să se informeze rapid despre oferta vanzătorului vizitand magazinul electronic. Rezultatul este ca se fac economii de ambele părţi.


Un efect "secundar" observat mai este şi acela de "punct de referinţă". Din ce īn ce mai multe persoane (eu sunt sigur una dintre ele) intră pe internet pentru a căuta informaţii şi preţuri despre produsele dorite.
Continuand cu exemplul meu: vizitand mai multe site-uri fac un mic "studiu de piaţă" pentru a decide ce produs ar fi mai bun pentru mine, cam la ce preţ īl pot găsi, ce garanţie are etc. Atunci cand găsesc un sit cu informaţii complete şi bine prezentate il folosesc ca punct de referinţă şi in viitor.

Şi chiar dacă nu cumpăr atunci de acolo e posibil ca data viitoare să o fac. Sau dacă preţul e bun dar mă grăbesc şi nu vreau să comand online e posibil să mă duc la sediul/magazinul real al firmei respective pentru a cumpără. In ambele situaţii mă obisnuiesc cu oferta firmei respective şi o folosesc ca reper faţă de altele, bucurandu-ma mai ales ca am evitat veşnica poveste cu furnizorul care "acum" trimite oferta, dar dacă te grabesti trebuie să il suni de 5 ori ca să iti faca "favoarea" de a o trimite.

Mai sunt şi alte avantaje pe care nu le-am menţionat īncă:


Imbunătăţirea comunicării cu clienţii.

Dacă la inregistrarea clienţilor īn magazin le-aţi cerut permisiunea de a le trimite mesaje cu ofertele şi promoţiile dumneavoastra atunci aveţi la dispoziţie un instrument puternic şi ieftin de promovare: mesaje electronice către clienţii existenti. Acestia stiu cine sunteţi şi au cumpărat deja de la dvs., deci este posibil şi probabil să mai cumpere dacă işi aduc aminte la momentul potrivit.
Un mesaj de cateva randuri care anunta o reducere de preţ sau o oferta speciala (ex: un nou produs), trimis la interval de catevă saptamani, nu vă fi deranjant ci chiar vă fi apreciat de acestia dacă sunt interesati de produsele dumneavoastra.


Nu uitati insa, cum spun americanii: "use but not abuse"!

Simplificarea preluarii comenzilor de la clienţi deja existenti.


Dacă au acces la internet acestia vor aprecia economia de timp şi bani in efectuarea de comenzi. Nu mai trebuie să vă ceara oferta actualizata, să completeze formulare sau să vă sune pentru a comanda. Pur şi simplu intra pe site-ul dumneavoastra, işi aleg produsele dorite, le pun in cos şi trimit comanda, primind automat sau manual, pe email, confirmarea acesteia.
Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus.
Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.
Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
Cod Securitate


AfaceriAfaceri