AfaceriAfaceri
Planificare
Produs
Webdesign
E-commerce
Promovare
Comanda
Afaceri 
Comanda»  Cartea Afaceri pe Internet»  Capitolul 2

Capitolul 2
Stabilirea obiectivelor unei afaceri online


Clasificarea obiectivelor afacerii

 Dacă nu sunteţi siguri de unde să începeţi pentru stabilirea obiectivelor afacerii, luaţi în considare următoarele trei categorii:

1. Obiective economice – posibilitatea de a câstiga mai mulţi bani şi de avea o stabilitate financiară
2.  Obiective personale – posibilitatea de a face ceeea ce aţi dorit dintotdeauna, să vă urmaţi visele, să construiţi ceva numai al vostru, să fiţi propriul vostru şef, să aveţi o satisfacţie personală, etc.Afaceri pe Internet - Ghidul succesului online
3.  Obiective de afaceri - odată pusă pe roţi afacerea, ce vă aşteptaţi să realizaţi în primele şase luni? Dar în primul an? Câţi clienţi speraţi să aveţi? Care sunt indicii de producţie, vânzările şi profiturile? Ce veţi face în cazul în care nu vă realizaţi obiectivele? Ce veţi face dacă le veţi depăsi? Asiguraţi-vă că obiectivele de afaceri sunt compatibile cu cele economice şi personale.

4.  Obiective de pensionare – Cum plănuiţi să vă bucuraţi de efectele munciii depuse odată ce aţi ajuns la vârsta  pensionării? 

 Reguli de bază în stabilirea obiectivelor

 Pentru stabilirea obiectivelor este important să fiţi…

=> precişi – stabiliţi scopuri care pot fi uşor măsurabile şi folosiţi cifrele în  stabilirea lor, atunci cănd este posibil. Succesul va depinde în mare parte de capacitatea voastră de a vă urmari progresul în îndeplinirea obiectivelor şi de a ţine evidenţa rezultatelor.

Începeţi cu un obiectiv simplu, de exemplu, să câştigaţi suma necesară traiului zilnic sau să atingeţi un anumit nivel în vânzări. Împărţiţi aceste cifre pe intervale de timp (şase luni, doi ani, zece ani, etc.).

 => realişti – este bine să aveţi pretenţii mari, dar aveţi grijă să stabiliţi obiective rezonabile şi realizabile. Nu ţintiţi prea sus sau prea jos. Dacă vă gândiţi să intraţi în domeniul programării calculatoarelor, şi vreţi ca să depasiti Microsoft în numai şase luni – acesta nu este un ţel realizabil.

 => agresivi – puteţi fi realişti şi să ţintiţi foarte sus. Nu stabiliţi obiective uşor de îndeplinit şi nu vă vindeţi ieftin. Dacă vreţi să fiţi mai mari decât Google în 20 de ani, luptaţi pentru acest lucru. Puteţi realiza acest obiectiv dacă sunteţi agresivi în stategia voastră comercială şi dacă vă doriţi asta îndeajuns de mult.

 => consistenţi – feriţi-vă să stabiliţi fără chibzuială obiective incompatibile.
De exemplu, obiectivul de a vă dezvolta suficient de repede încât să aveţi trei angajaţi în doi ani ar putea fi incompatibil cu obiectivul de a obţine un anumit profit, dacă angajaţii au salarii foarte mari. Nu este nimic rău în a urmări ambele obiective – doar să fiţi atenti la posibilitatea că ele ar putea intra în conflict.
Stabiliţi priorităţi între obiectivele voastre, astfel încât să stiţi care sunt  cele mai importante.

Nu uitaţi să stabiliţi atât obiective pe termen lung, cât şi pe termen scurt. Ele vă pot ajuta să obţineţi realizări mici dar cruciale în primele şase luni ale afacerii voastre.

 Vă veţi îmbunătăţi şansele de succes  dacă vă veţi evalua şi analiza afacerea şi obiectivele personale. Acesta nu va însemna timp pierdut deoarece aceste informaţii vă vor ajuta la crearea unui plan de afaceri bine pus la punct care, la rândul lui, vă va ajuta să vă indepliniţi obiectivele. Nimeni nu s-a îmbogăţit fără să îmbogăţească la rândul său pe alţii.

Pentru mine, dezvoltarea unei afaceri online este ca o călătorie. 

 >>>Este o călătorie de la ceea ce eşti spre ceea ce vrei să devii.<<<

Îţi poţi alege singur destinaţia. Dar şi modul în care vei ajunge acolo. Stabilirea anumitor obiective vă va ajuta să ajungeţi acolo unde doriţi.
Obiectivele sunt importante deoarece ele stabilesc aproape orice veţi face, sau cum veţi conduce afacerea. Ele nu sunt doar nişte ţinte către care vă îndreptaţi ci sunt nişte marcaje care vă ajută să vă concentraţi în drumul vostru.

 În continuare, urmăriţi să integraţi şi să îmbinaţi obiectivele personale cu cele profesionale.

Succesul este o “realizare progresivă a unui bine meritat obiectiv”. Dacă veţi face toate acele lucruri care vă vor duce mai aproape de îndeplinirea obiectivelor, atunci veţi cunoaşte succesul mai repede.

 Stabilirea în scris a anumitor obiective vă îndrumă si vă ajută să vă concentraţi în activitatea voastră. Ele devin ca nişte trasee de urmat. Asiguraţi-vă că obiectivele şi activităţile pe care la faceţi sunt asumate şi că doriţi cu adevărat să le realizaţi. Angajamentul total este vital pentru a avea success. 

Atunci când aveţi un obiectiv care vă mobilizează, nu-i aşa ca simţiţi cum sunteţi cuprinşi de energie?
Sunteţi nerăbdători să-l îndepliniţi pentru că acest lucru înseamnă foarte mult pentru psihicul dvs.
În schimb, stabilirea unui obiectiv imposibil de atins vă va demoraliza. Pentru a fi motivante şi provocatoare, obiectivele trebuie să fie cât mai realiste. Dar şi realizabile, în acelaşi timp.
Aşadar, stabiliţi obiectivele cu mare grijă pentru că trebuie să le şi duceţi la îndeplinire.

Obiectivele realiste, asumate şi bine stabilite, care conduc spre atingerea ţintei propuse ajută la păstrarea simţului realităţii.

  • Fixaţi-vă criterii măsurabile pentru a vă monitoriza acţiunile progresive în atingerea obiectivelor
  • Oamenii care visează sunt cei mai motivaţi
  • Gândiţi-vă că ceea ce faceţi este fără îndoială corect.
  • Folosiţi-vă talentul. Succesul sau eşecul este cauzat mai mult de atitudine decât de capacităţile intelectuale.

 Nu atingerea obiectivului este foarte importantă, ci experienţa pe care o dobândiţi.

Unde şi cum să căutam idei noi de afaceri

 Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi, dacă nu l-aţi făcut încă, este să decideţi care va fi afacerea voastră. Din moment ce va fi o afacere, aceasta se va baza pe obţinerea de profit din vânzarea anumitor produse. Alegerea produselor este decizia cea mai importantă pe care trebuie să o luaţi pentru a avea o afacere viabilă şi de succes, de aceea vă sfătuiesc să vă gândiţi bine la acest lucru şi să nu vă grăbiţi.
Mai întai, trebuie să...

 >>>Începeţi cu ceea ce ştiţi să faceţi cu adevărat <<<

 Prima întrebare pe care trebuie să v-o puneţi nu este:

cum pot să mă imbogăţesc cu ajutorul Internetului

ci mai degrabă:

la ce mă pricep?”

sau

ce îmi place cu adevărat?”.

Dacă vreţi să aveţi o afacere de succes, trebuie să cunoaşteţi avantajele care pot rezulta făcand lucruri pe care stiţi să le faceţi sau care vă fac plăcere să le faceţi.

Ce hobbyuri aveţi? Aveţi un domeniu de care vă simţiţi atras?
Probabil că aveţi multe cunoştinţe într-un anumit domeniu de activitate. Le puteţi folosi cu success ca să creaţi un produs original, sau să oferiţi un anumit serviciu.

Găsirea de idei viabile de afaceri ţine de norocul fiecăruia şi este mai mult o artă dacât o stiinţă.
Folosiţi motoarele de căutare pentru a găsi idei bune. Studiaţi cele mai populare pagini din domeniul ales. Căutaţi produsele şi serviciile care se vând cu succes sau încercaţi să identificaţi unele goluri în oferta pieţei. Fiţi atenţi la noile tendinţe şi la nişele de piaţă.
Sunt foarte multe resurse care vă pot ajuta în această privintă.

Iată şi alte metode de abordare:

  • Consultaţi-vă şi sfătuiţi-vă cu prietenii şi cunoştinţele
  • Discutaţi cu alţi oameni despre ideile lor.
  • Plecaţi de la o idee pentru a găsi alta mai bună.
  • Vizitaţi forumurile de discuţii şi ştiri de pe Internet.
  • Abonaţi-vă la un newsletter gratuit din domeniul vostru de interes.
  • Citiţi principalele publicaţii financiare

 Ideile vă vor veni doar atunci când le veţi căuta cu adevarat.
De aceea, fiţi în permananţă foarte atenţi la ce se întâmplă în jurul vostru.

Trebuie să vă concentraţi asupra unei pieţe deja existente, să vă daţi seama ce vor oamenii să cumpere şi apoi să creaţi ceva ce se potriveşte cerinţelor lor.

Dar, acest lucru nu se poate face fără o planificare temeinică…
Despre planificare, vom vorbi in capitolul urmator.

COPYRIGHT © 2007 , DAN PAUNESCU , TOATE DREPTURILE REZERVATE


Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus.
Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.
Nume:
Comentariu:
Cod Securitate:
Cod Securitate


AfaceriAfaceri